sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Nokia – työttömyys - itsetunto



Heräsin ajatuksiin työttömyydestä. Nokiasta vapautuu paljon ihmisiä. Nokiasta jää työttömäksi 10 000 ihmistä. Nokiasta joutuu työttömäksi 10 000 ihmistä. 3 700 saa potkut Suomessa, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Moni ihminen kokee henkilökohtaisen muutoksen, kun pysyvä työpaikka häviää. Mikä on oma arvo? Mistä saan toimeentulon?

Ihmiselle työ merkitsee hyvin paljon. Työn kautta määritellään pääasiassa ihmisen arvo, ainakin muiden silmissä. Jos teet merkittävää työtä, sinua arvostetaan. Ihminen on oman onnensa seppä, meille opetetaan. Jos olet työtön, olet hyvin pian työtä vieroksuva sosiaalipummi, poliitikkojen, virkamiesten ja työnantajien silmissä. Jos sinut luokitellaan työttömäksi, ei ole merkitystä sillä mitä osaat, se voidaan helposti kyseenalaistaa.

Työttömyys on suuri kolhu itsetunnolle ja itseluottamukselle. Sinut on todettu tarpeettomaksi, olet tavalla tai toisella epäkelpo. Näin meidät on opetettu asia näkemään. Tämä on ihmiselle suuri järkytys, jota hänen pitäisi päästä työstämään.

Kun jää työttömäksi, pitää heti ryhtyä hakemaan töitä vimmatusti, koska mitä pitempään työttömyys jatkuu, sitä pilaantuneemmaksi tavaraksi työtön muuttuu. Tätä ei ensimmäistä kertaa työttömäksi jäävä tajua, ellei sitä ole muiden kokemuksista sattunut oppimaan. Toisaalta kuitenkin uusi tilanne aiheuttaa halua tutkia ja miettiä omaa tilannettaan omia tarpeita ja mahdollisuuksiaan. Kiire on kuitenkin kova ja on vaikea työstää itseään, kun kaikki tarmo pitäisi panna aktiiviseen työnhakuun, koska jokainen päivä työttömänä heikentää arvoasi työnantajan silmissä.


Ole aktiivinen heti, ei huomenna. Aika voi olla hyvin kriittinen tekijä.



Työttömyys ison irtisanominen seurauksena on henkisesti helpoin tapa jäädä työttömäksi – sinua ei syyllistetä työttömyydestäsi, olet tilanteen uhri – toisin kun jos olet työtön yksilö. Valtiovalta suo sinulle sympatiaa ja tukitoimia, myöskään ympäristö ei tuomitse sinua, päinvastoin. Ryhmässä voit myös työstää työttömyydestä syntyviä tunteita. Kaikkea tätä kannattaa käyttää sen aikaa kun siihen on mahdollisuus. Vaikka tilanne ei heti tuntuisi pahalta, tunnelma muuttuu kun tarpeeksi monta kertaa haet töitä ja sinut todetaan sopimattomaksi, tarpeettomaksi. Toivottavasti näin ei sinulle käy.



Ihminen on paljolti olosuhteiden uhri tai olosuhteiden hyödyntäjä, muutosten suosikki. Menestyminen riippuu määrätietoisen harjoittelun ohella eniten onnekkaista olosuhteista, joita kohdallesi osuu ja joihin ymmärrät tarttua. Malcolm Cladwell kirjoittaa tästä ansiokkaasti. Toisaalta et voi hyödyntää suotuisia sattumia, jos et anna niille mahdollisuutta, eli ole esillä sopivissa tilanteissa. Hyödynsit suotuista tilannetta hakeutumalla Nokiaan töihin aikoinaan. Nyt on oltava aktiivinen ja löydettävä seuraava sopiva tilanne.



Sattuma suosii valmistautunutta mieltä; Louis Pasteur sanoi aikanaan.

Osaako Suomi hyödyntää näitä muuttuneita olosuhteita - tätä koulutettujen ihmisten reserviä. Aikaisemmin ei ole oikein osannut, mutta nyt on kerralla niin monta osaajaa tarjolla, että joku voi herätä. Toivotaan parasta.


Muista, jokainen teistä on arvokas, vaikka olisi niin, että ainoa joka sen tajuaa, olet sinä itse. Sitä tärkeämpää on nähdä itse oma arvonsa omissa silmissään, pitää itseään hyvänä, kelvollisena, rakastaa itse itseään. Sinun täytyy löytää itsetunto, se on kriittinen voimavara nyt, kun itseluottamus rapisee. Ole paras ystäväsi, älä moiti itseäsi vaan kohtele itseäsi myötätuntoisesti, niin jaksat eteenpäin.


Onnea työnhakuun ja elämään – yritä nähdä tämä elämänmuutos mahdollisuutena henkilökohtaiseen kasvuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti