perjantai 1. kesäkuuta 2012

Puhutko itsellesi myönteisesti vai oletko itsesi sättijä



Mitä itsellesi sanot, sen uskot ja se määrittelee käsityksesi itsestäsi eli siis itsetuntosi. Lasket itsetuntoasi kun sätit itseäsi ja vastaavasti voit nostaa itsetuntoasi puhumalla itsellesi myönteisesti.



Havahduin aamulla ruokakaupan lehden kanteen  puhu itsellesi myönteisesti. Mitä, asiaa mainoslehdessä, ei pelkkiä mainoksia.




Onko myönteinen minäpuhe rantautunut Suomeen, kun se on jo ruokakaupan lehden etusivulla? Kyllä ja ei. On hienoa, että asia nostetaan esille laajalle leviävässä lehdessä.

Lehdessä kysytään oletko itsesi sättijä?




Moni meistä on. Se on paljon yleisempää kuin myönteinen puhe. Miksi kielteinen minäpuhe on niin helppoa? Miksi myönteinen minäpuhe pitää tietoisesti harjoitella? En ole nähnyt tutkimuksia, en edes kunnollisia hypoteeseja, miksi näin on.

Muistan lukeneeni, että Dalai Laman oli hyvin vaikea ymmärtää puhetta, että joku vihaisi ja inhoaisi itseään. Tosiasia, että omaan itseen kohdistuva viha on kokonaisissa kulttuureissa, tässä tapauksessa Tiibetiläisessä kulttuurissa, käytännöllisesti katsoen tuntematon, on vahva muistutus siitä, että tämä huolestusta herättävä mielentila, sen paremmin kuin muutkaan negatiiviset mielentilat, eivät ole mitenkään itsestään selvä osa ihmismieltä.

Näyttää siis siltä, että negatiivinen minäpuhe on nykyisen länsimaisen elämänmuodon tuotos. Meille opetetaan, että kilpailu ja vertailu toisiin on erityisen hyvä ja tavoiteltava asia. Se saa meidät jatkuvasti vertailemaan ja sitten näkemään itsemme puutteellisena. Aina on tarjolla vertailukohteita, jotka ovat ”parempia” kuin me itse. Eikö ole selvää, että tästä seuraa negatiivista minäpuhetta ja negatiivista itsearviota.



Olen kirjoittanut aikaisemmin siitä, kuinka sisäinen puhe vaikuttaa ratkaisevasti itsetuntoosi:  itsetunnon kehittämisohjelma 3 lopeta itsesi arvostelu.

Opettele myönteistä puhetta itsellesi. Se on tärkeä askel itsetunnon kehittämisessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti