sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Tietoisuuden epäjärjestystä – epäjärjestystä jääkaapissa



Sain muistutuksen siitä miten negatiiviset ajatukset väijyvät tietoisuutemme reuna-alueilla valmiina tulemaan tietoisuuteemme heti kun siihen ilmaantuu sopiva tilaisuus. Jääkaapilla käydessäni käteeni sattui juustopala, joka oli jo parhaat päivänsä nähnyt. Erehdyin aamulla mainitsemaan siitä vaimolle, joka oli monta kertaa sanonut, ettei sitä jääkaapissa ole. Tästä sanailusta saimme aikaan näyttävän riidan.

On merkillistä kuinka helposti tunteet nousevat pintaan. Toinen sanoo jotain, joka ei ole toiselle mieleen. Toinen vastaa omasta mielestään – omasta todellisuudestaan katsoen – aivan oikeutetusti. Toinen vastaa taas omasta todellisuudestaan katsoen ja kun siihen vielä lisätään ego, joka haluaa päästä mukaan suojelemaan – niin kuin se väittää – minää ulkopuolisesta loukkaukselta, niin vau. Tästä se soppa syntyy ja mahdollisuus ymmärtää katoaa.

On jännää tuntea kaikki ne ristiriitaiset tunteet, jotka tällainen tavallinen tilanne päästää valloilleen. On ihminen aikamoinen epeli. Kun tunteet väärinymmärryksen ja loukkauksen kohteeksi joutumisesta ovat pinnassa – normaali ajattelu on mahdotonta. Silloin näkee ja tulkitsee kaiken, mitä toinen sanoo, oman olotilansa kautta. Kun olotila on paha, kaikki mitä toinen sanoo, sattuu vaikka toinen sanoisi mitä tahansa.

Kun tilanteesta lähtee pois ja rauhoittuu hieman, kaikki muuttuu. Tilanteessa voi nähdä erilaisia puolia, se saattaa jopa huvittaa. Mieli ei kuitenkaan muutu kovin nopeasti täysin. Jos tilanteeseen menee uudestaan, on suuri vaara, että palaa takaisin loukatun ja väärin ymmärretyn rooliin ja näkee ja kokeee taas kaiken niillä laseilla.


Kun ihmisen mielellä ei ole mitään tekemistä, se ei pysty estämään negatiivisia ajatuksia tunkeutumasta etualalle. Näin tapahtuu jos tietoisuutta ei opita kontrolloimaan. Rakkauselämää, terveyttä, sijoituksia, perhettä ja työtä koskevat huolet häilyvät aina tarkkaavaisuutemme reuna-alueilla odottaen hetkeä, jolloin mikään painava asia ei vaadi keskittymistämme. Kun mieli on valmis rentoutumaan, taka-alalla odottaneet potentiaaliset ongelmat kaappaavat hetkessä vallan.

Mihaily Csikszentmihalyi puhuu kirjassaan Flow elämän virta paljon tietoisuuden epäjärjestyksestä – psyykkisestä entropiasta. Yksi merkittävimmistä tietoisuuteen haitallisesti vaikuttavista voimista on psyykkinen epäjärjestys, toisin sanoen informaatio, joka on ristiriidassa aikomusten kanssa tai estää niitä toteutumasta. Nimitämme näitä olotiloja monin eri nimin riippuen siitä, miten sen koemme: tuska, pelko, raivo, levottomuus, loukkaantuminen, ahdistus tai mustasukkaisuus.

Aina kun jokin informaatio häiritsee tietoisuutta uhkaamalla sen tavoitteita, me joudumme sisäisen epäjärjestyksen eli psyykkisen entropian tilaan; itse joutuu silloin sellaiseen häiriötilaan, että sen tehokkuus kärsii. Kun tällainen kokemus pitkittyy, itse saattaa heiketä niin paljon, ettei se enää kykene kohdistamaan tarkkaavaisuutta ja pyrkimään tavoitteisiinsa.

Ulkoinen tapahtuma esiintyy tietoisuudessa puhtaana informaationa, ilman että siihen välttämättä liittyy kielteisiä tai myönteisiä arvoja. Ihminen itse tulkitsee raa’an informaation omien intressiensä näkökulmasta ja ratkaisee onko se haitallista vai ei.



Minulle syntyi siis tällainen ihmiselle tyypillinen psyykkisen epäjärjestyksen tila – asiat eivät selvästikään mennet niin, kuin toivoin – eli järjestys jääkaapissa oli toivottua huonompi ja niin edelleen. Pitkittyessään tällainen mielen epäjärjestys pakottaa tarkkaavaisuuden suuntautumaan vääriin kohteisiin, niin ettemme ole enää vapaat käyttämään sitä omien valintojemme mukaan.



Flow elämän virta


Psyykkisen epäjärjestyksen vastakohta on tila, josta käytämme termiä optimaalinen kokemus. Kun tietoisuuteen saapuva informaatio on tavoitteiden mukaista, psyykkinen energia virtaa ilman ponnistuksia. Ei ole tarvetta kantaa huolta tai asettaa omaa riittävyyttään kyseenalaiseksi. Aina kun pysähtyy ajattelemaan itseään, tulos on rohkaiseva: ”Hyvin menee.” Myönteinen palaute vahvistaa itseä, ja yhä enemmän tarkkaavaisuutta vapautuu käsittelemään ulkoista ja sisäistä ympäristöä. Nimitämme tällaista olotilaa nimellä Flow elämän virta. Kirjoitan siitä lisää myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti