lauantai 25. elokuuta 2012

Elämänohjeita seinälle




Sisustusmessut näyttävät olevat tulvillaan elämän viisauksia käsitteleviä seinätauluja. Onko ihmiskunta viisastumassa? Ymmärtävätkö myyjät ja ostajat taulujen sanomat vai ovatko kiinalaiset vain kopioineet kaikenlaisia lauseita myytäväksi maailmalle?



Minua puhutteli esimerkiksi family rules. Yksinkertaisia ohjeita, joilla perhe-elämään saisi iloa ja sujuvuutta.

Family rules

Erityisesti minua miellytti seuraava muistutus onnellisuudesta. Kuinka huonosti muistammekaan tämän elämän perusasian.

happiness
Miksi kaikki seinätaulut ovat englanniksi - ei suomeksi tai ruotsiksi?



Mietiskelin muutamia seinätauluja suomeksi. Tällaisia tuli mieleen.



itsetunto

onnellisuus

läsnäolo

tiistai 14. elokuuta 2012

Varjominä



Kun ihmiset kuulevat varjosta, ihmismielen pimeästä puolesta, juuri kukaan ei kiellä sen olemassaoloa. Viha ja pelko ovat koskettaneet jokaisen elämää. Jokainen uutislähetys paljastaa ihmisluonnon pahimmillaan, viikosta toiseen, hellittämättä.

Elämää edistävät vallinnat ovat jokaisen ulottuvilla. Teemme silti jatkuvasti päinvastaisia valintoja. Varjo on suostutellut meidät syyttämään toisia sen sijaan, että ottaisimme vastuun. Se kertoo meille, ettemme ole rakkauden ja kunnioituksen arvoisia. Se mainostaa vihaa ja pelkoa luonnollisina reaktioina elämään. Me kaikki olemme sotkeutuneet näiden tuhoisien valintojen verkkoon. Ne tukahduttavat elinvoimamme ja vievät kaiken ilon elämästä.

Deepak Chopra kuvaa varjosta vapautumista kirjassa Varjominä, Löydä kätketty voimasi, Deepak Chopra, Debbie Ford, & Marianne Williamson seuraavasti:

Varjominä

1. Lopeta projisoiminen


Varjo käskee meidän kiinnittää huomiota omien heikkouksiimme ja projisoimaan ne sen sijaan toisiin. Välttyäksemme tunteelta, ettemme ole tarpeeksi hyviä, näemme toiset ihmiset sellaisina. Kaikki käyttävät projisointia puolustuskeinona välttyäkseen katsomasta sisälleen. Projisointi rakentuu seuraavalle periaatteelle: ” En pysty myöntämään, miltä minusta tuntuu, joten kuvittelen, että sinusta tuntuu siltä.”


Projisointi on erittäin tehokasta. Sen seurauksena syntyy valheellinen itsensä hyväksymisen tila, joka perustuu ajatukseen ”Minä olen OK, mutta sinä et ole.” Projisointi on paljon hienovaraisempaa kuin luullaan. Se mikä näet muiden vikoina naamioi sen, mitä ajattelet itsestäsi. Projisoinnin lopettamiseksi sinun on huomattava, mitä olet tekemässä, otettava yhteys pinnan alla olevaan tunteeseen ja tehtävä sovinto sen kanssa.



2. Irrottaudu ja päästä irti


Kielteiset tunteet eivät häviä mihinkään ennen kuin teet niiden kanssa sovinnon. Kielteisyyttä käsitellään myöntämällä sen olemassaolo. Muuta ei tarvita. Tunne tunne, olipa se vihaa, pelkoa, kateutta, aggressiota tai mitä muuta tahansa, ja sano: ”Näen sinut. Kuulut minulle.” Ei-toivotun tunteen ei tarvitse tuntua hyvältä. Ajan myötä viesti menee perille. Ei-toivotut tunteet alkavat tuntea olevansa vähemmän ei-toivottuja.


Sinun täytyy päättää irrottautua tunteesta, olla rauhallinen, kärsivällinen ja tietoinen itsestäsi. Jos päätät niin, irrottautuminen alkaa tapahtua kuin itsestään.



3. Luovu itsesi tuomitsemisesta


Saat ne tunteet, jotka ajattelet ansaitsevasi. Usein ne eivät kuitenkaan ole niitä tunteita, joita haluat. Kaukana siitä. Jokainen joutuu pallottelemaan ”pahojen” ja ”hyvien” tunteiden kanssa ja viime kädessä aina on kysymys itsensä tuomitsemisesta. ”Pahojen” tunteiden – kiukun, pelon, kateuden, vihamielisyyden, uhriuden, itsesäälin ja aggression – alta löytyy minäkuva, joka tarvitsee kielteisiä tunteita. Ketkään kaksi ihmistä eivät käytä niitä aivan samalla tavalla. Rakennamme identiteettimme hyvin eri tavoin. Käsityksesi itsestäsi ja sitä myötä itsearvostuksesi ovat sidoksissa jokaiseen tunteeseen.


Jokainen tunne on jollain tavoin perusteltu. Mutta kun lisäät mukaan itsesi tuomitsemisen, mikä tahansa tunne voi olla vahingollinen.


Myötätunto on erittäin tärkeää. Jos voit katsoa itseäsi ja sanoa: ”Kaikki hyvin, ymmärrän kyllä” teet samalla kertaa kaksi positiivista asiaa. Lopetat tuomitsemisen ja annat itsellesi luvan olla se, joka olet. Meillä on taipumus suunnata myötätuntomme ulospäin. Unohdamme antaa sitä itsellemme.



4. Paranna tunnekehosi



Kielteisen tunteen ilmaantuessa voit aina korvata sen jollain uudella. Kutsun tätä tunnekehon uudistamiseksi. Aina kun tunnet kielteisen tunteen, tunnekehosi ilmaisee olevansa rasittunut, kipeä, väsynyt tai tuskainen. Kiinnitä huomiota näihin oireisiin aivan samoin kuin fyysiseen kipuun ja epämukavaan oloon.


Kaikkein tärkein yksittäinen asia tunnekehon uudistamisessa on eheytyminen. Tunteita ei voi muokata eristyksissä. Ne sekoittuvat ja sulautuvat ajatuksiin, tekoihin, pyrkimyksiin, toiveisiin ja ihmissuhteisiin. Jokainen tunne, jonka koet, siirtyy näkymättömästi ulospäin ympäristöösi. Pyri lähestymään elämääsi yhtenä todellisuutena, prosessina, joka kattaa kaikki tekosi ja ajatuksesi.





Niin kauan kun emme täysin hyväksy itseämme varjollamme on valta estää meitä olemasta onnellisia. Jos emme tunnista varjoamme, se estää meitä olemasta eheitä ja toteuttamasta suunnitelmiamme jättäen meidät elämään puolittaista elämää.

Varjo on yksi suurimmista käytettävissämme olevista voimavaroista. Se on sisäinen vastustajamme, joka paljastaa heikot kohtamme ja auttaa meitä tulemaan taitavammiksi. Se on opettaja, valmentaja ja opas, joka auttaa meitä löytämään todellisen suurenmoisuutemme.

keskiviikko 8. elokuuta 2012

Läsnäolon voima



Elämäntilanteesi on pelkkää mielen aikaansaannosta. Elämäntilanteesi muodostuu menneisyydestä ja tulevaisuudesta. Tietyt asiat eivät ole sujuneet menneisyydessä haluamallasi tavalla, vastustat sitä mitä menneisyydessä tapahtui ja nyt vastustat sitä, mikä on. Toivo antaa sinulle voimia jatkaa, mutta se suuntaa katseesi tulevaisuuteen ja saa sinut jatkuvasti kieltämään läsnä olevan hetken. Unohda elämäntilanteesi hetkeksi ja kiinnitä huomiosi elämääsi.

Elämäntilanteesi saattaa olla ongelmia täynnä, suurin osa elämäntilanteista on. Mutta yritä ratkaista, onko sinulla tällä hetkellä ongelmia – ei huomenna tai kymmenen minuutin kuluttua – vaan nyt. Löydä läsnä oleva hetki ja vapaudu elämäntilanteestasi.



Normaalissa mieleen samaistumisen tilassa aika kätkee täysin läsnä olevan hetken voiman ja sen rajattomat luovat mahdollisuudet. Elämäsi näytelmää hallitsevat vanhat loputtomiin toistuvat ajatus- ja emootiokuviot, käyttäytymis- ja reaktiomallit ja halut. Ne muodostavat mielesi käsikirjoituksen antaen sinulle jonkinlaisen minuuden, mutta vääristävät tai peittävät läsnä olevan hetken todellisuuden. Mielessä syntyy pakkomielle tulevaisuudesta pakopaikkana hankalalta tuntuvasta nykyisyydestä.


Elämäsi tapahtuu tässä hetkessä. Elämäsi on todellista. Elämäsi on nyt.



Käytä aistejasi, ole siinä missä olet. Katso ympärillesi, älä tulkitse – näe valo, muodot, värit, pinnat. Kuuntele ääniä, kuuntele hiljaisuutta. Anna kaiken olla juuri sellaista kuin se on, niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Etene syvälle läsnä olevaan hetkeen. Olet vapautumassa mielestäsi ja ajan unesta nykyhetkeen.



Mitään ei ole olemassa nykyhetken ulkopuolella


Oletko koskaan kokenut, tehnyt, ajatellut tai tuntenut mitään läsnä olevan hetken ulkopuolella? Kuvitteletko, että voisit? Onko madollista, että jotain voisi tapahtua tai olla läsnä olevan hetken ulkopuolella? Vastaus on selvä, eikö totta?

Mitään ei koskaan tapahtunut menneisyydessä. Se tapahtui läsnä olevassa hetkessä.

Mitään ei koskaan tapahdu tulevaisuudessa. Se tapahtuu läsnä olevassa hetkessä.

Menneisyytenä pitämäsi on menneestä nykyhetkestä mieleesi varastoitunut muistijälki. Muistellessasi mennyttä elvytät muistijäljen – ja sen teet läsnä olevassa hetkessä. Tulevaisuus on mielen kuvittelema nykyhetki. Kun tulevaisuus tulee, se tulee läsnä olevana hetkenä. Tulevaa ajattelet tässä hetkessä. Menneisyys ja tulevaisuus eivät sinänsä ole olemassa.

Saavuta läsnäoleva hetki


Ole läsnä ja tarkkaile mieltäsi – ajatuksiasi ja emootioitasi samoin kuin reaktioitasi eri tilanteissa. Ole ainakin yhtä kiinnostunut omista reaktioistasi kuin tilanteesta tai henkilöstä, joka saa sinut reagoimaan. Pane merkille, miten usein tarkkaavaisuutesi on suuntautunut menneeseen tai tulevaan. Älä arvioi tai erittele tarkkailun kohdetta. Katsele ajatusta, koe emootio, huomioi reaktio. Älä tee niistä henkilökohtaista ongelmaa. Tulet kokemaan jotakin havaintojesi kohteita paljon vaikuttavampaa: koet mielesi sisällön takana seesteisen, tarkkailevan olemuksen, itse tyynen silminnäkijän.


Tähän tapaan kirjoittaa Eckhart Tolle kirjassaan Läsnäolon voima. Omakohtaisesti voin sanoa, että kokeile läsnäolon voimaa – se on jotain sellaista, mitä aikuinen ei osaa ja kokematta voi uskoa ja ymmärtää. Mutta kun sitä on päässyt taas maistamaan, ei siitä halua enää luopua.

Yksi tapa löytää läsnäoleva hetki on vaarallinen tilanne