perjantai 17. huhtikuuta 2015

Tavat ohjaavat elämäämme


Ihmiset ovat tapojensa orjia, sanotaan aiheellisesti. Meille annetaan ymmärtää, että olemme geeniemme kautta perineet tietyn luonteen. Emme voi mitään luonnollemme, alistumme kohtaloomme. Muistan lukeneeni jonkun viisaan sanoneen: mitä muutakaan luonne on kun kokoelma tapoja, joista itsepintaisesti pidämme kiinni. Uskomme, että luonnettaan ei voi muuttaa. Mutta voit muuttaa tapasi ja kas kummaa tapojesi muuttuessa oletkin muuttanut luonteesi.


Tapoja on alettu tutkia tieteellisesti vasta aivan viime aikoina. Luin juuri kirjan Tapojen voima, jossa amerikkalaisella perusteellisella tyylillä kuvataan lukematon joukko tutkimuksia ja useita esimerkkejä, joilla asiaa valotetaan.


Tutkijat ovat löytäneet tapojen kehän. Tämä prosessi on kolmevaiheinen. Ensin ilmaantuu ärsyke, joka viestii aivoille, että ne voivat alkaa toimia automaattisen mallin mukaan ja minkä mallin. Sitten seuraa rutiini, joka voi toimia kehollisella, ajatuksellisella tai tunteen tasolla. Lopuksi seuraa palkinto, joka auttaa aivoja päättämään, onko kyseinen tapojen kehä muistamisen arvoinen tulevaisuudessa. Ajan myötä tästä kehästä – ärsyke, rutiini, palkinto – tulee yhä automaattisempi. Ärsyke ja palkinto liittyvät toisiinsa, ja synnyttävät voimakasta odotusta ja kaipausta. Näistä muodostuu lopulta tapa.

Syy siihen, miksi on tärkeää tunnistaa tapojen kierre, on se, että kun tapa on muodostettu, aivot lakkaavat osallistumasta päätöksentekoon ja suuntaavat huomionsa muihin tehtäviin. Näin ellemme tarkoituksellisesti taistele tapojamme vastaan – tai löydä uusia rutiineja – ennalta ohjelmoitu malli toimii automaattisesti.



Tapojen kehän syntymistä selitetään esimerkiksi meille kaikille tutulla alueella hampaiden harjauksella. Aikansa pähkäiltyään nokkela mainosmies Hopkins sai loistoidean. Hän päätti mainostaa hammastahnaa kauneustuotteena, joka poisti hampaiden pinnalta samean kalvon.

”Kun vain sivelet hampaitasi kielellä, tunnet kalvon – se muuttaa hampaidesi väriä ja vetää puoleensa reikiä”. (Tämä ei ole lainkaan totta, mutta tunnet kuitenkin kielelläsi kalvon ja se toimii loistavasti ärsykkeenä) ”Jo miljoonat ihmiset käyttävät uutta hampaidenpuhdistusmenetelmää. Miksi kukaan haluaisi samean kalvon peittävän hampaitaan? Pepsodent poistaa kalvon.”

Näiden mainosvetoomusten nerokkuus piilee siinä, että ne persustuvat ärsykkeeseen – sameaan kalvoon hampaiden pinnalla – joka oli maailmanlaajuinen ja kiinnitti taatusti huomiota. Kävi ilmi, että kun ihmistä pyydetään sivelemään hampaitaan kielellä, hän todennäköisesti tekee niin. Ja silloin hän tuntee kalvon peittävän hampaitaan. Hopkins oli löytänyt yksinkertaisen ärsykkeen, joka oli ollut olemassa ikiajat, ja jonka mainos laukaisi lähes automaattisesti.


tapojen kehä

Pepsodentista tuli maailmanlaajuinen menestys. Pepsodent synnytti tarpeen.

Pepsodentin menestyksen myötä alettiin miettiä, mihin sen menestys perustui. Pepsodentissa on sitruunahappoa ja pieniä määriä minttuöljyä ja muita kemiallisia aineita. Pepsodentin kehittäjät käyttivät aineita saadakseen hammastahnan maistumaan raikkaalta, mutta he saavuttivat toisenkin odottamattoman vaikutuksen. Aineet saavat kielellä ja ikenissä aikaan viileän, kihelmöivän tunteen.

Hopkins ei myynyt kauniita hampaita. Hän myi elämystä. Kun ihmiset alkoivat tarvita kihelmöivää tunnetta – kun he yhdistivät sen puhtauteen – harjaamisesta tuli tapa.

tapojen kehä


Tänäkin päivänä lähes kaikissa hammastahnoissa on lisäaineita, jotka saavat suun kihelmöimään sen jälkeen kun hampaat on harjattu. Tuntuuko tutulta – tunnetko kalvon kielelläsi, tunnetko kihelmöivän tunteen - aivan niin.

Tapojen muuttaminen


Tapaa on vaikea lopettaa, mutta sen voi muuttaa kun ärsyke ja palkinto pidetään ennallaan ja vaihdetaan vain rutiinia.

Tapojen muuttamista kuvataan kirjassa mm. esimerkillä naisesta, jolla oli pakkomielle pureskella kynsiään.

Aina kun nainen tunsi kireyttä sormissaan (ärsyke) hänen oli pakko viedä sormensa suuhun ja sitten vuorotellen pureskella kynnenreunat ja kynnet läpi (rutiini). Yleensä ihmiset ovat noudattaneet tapojaan niin kauan, etteivät he enää kiinnitä huomiota, siihen mikä toiminnan laukaisee. Ihmisten on siksi kuvailtava seikkoja, jotka laukaisevat toiminnan - opittava tiedostamaan.

Seuraavaksi oli keksittävä syitä, miksi pureskelet kynsiäsi – löytyi pitkästyminen. Television katselu oli tyypillinen rutiini, jossa kynsien pureskelu alkoi. Kun kaikki kynnet oli käyty läpi, nainen sanoi suorittaneensa tehtävän ja sai keholliseen virikkeen (palkinto), jota oli alkanut tarvita.


tapa

Ensimmäinen tehtävä oli kirjata ylös kaikki tilanteet, joissa alkoi kynsienpurenta. Viikon seurannan jälkeen nainen oli hyvin selvillä tuntemuksista, jotka ennakoivat kynsien puremista.

Seuraavaksi oli opeteltava” kilpaileva reaktio”. Käden voi työntää taskuun tai reisien alle aina kun tulee tarve alkaa pureskella kynsiä. Sitten voi valitan fyysisen toiminnan, vaikka käsivarsien hieronnan – joka tuottaa kehollisen tuntemuksen.

Näin ärsyke ja palkinto pysyvät samoina, vain rutiini – kynsien pureskelu – muutetaan käsivarsien hieronnaksi. Muutamassa viikossa nainen oppi uuden rutiinin ja pääsi eroon kynsien pureskelusta.




tapojen muuttaminen

Minä olen itse käyttänyt samaa menetelmää, jo vuosia – olen vaihtanut kiusallisen tavan paremmaksi - tietämättä mitään tästä tutkimuksesta. Aikaisemmin minulla oli tapana raapia ihoa aina kun hyttyset purivat, nokkoset polttivat tai iho vain kuivui ja kutisi. Kokeiltuani asiaa huomasin, että ihon silittäminen ajaa saman asian kuin raapinen, mutta ei aiheuta niitä vaivoja mitä raapiminen iholle aiheuttaa. Itse asiassa ihon silittäminen poistaa kutinan nopeammin kuin raapiminen.

Nyt terapiaa käytetään mm. masennuksen, tupakoinnin, peliriippuvuuden, ahdistuneisuuden, pakkohäiriöiden ja muiden käytöshäiriöiden hoidossa.

Pelkäämme muuttaa tapojamme – pelkäämme, että minuutemme jotenkin vioittuu, tai jotain sellaista. Tavoistamme on syntynyt uskomuksia ja nämä uskomukset joutuvat ehkä koetukselle kun muutamme tapojamme. Älä pelkää, ei syvin olemuksesi ole sama kuin tapasi. Tapasi ovat hyvin sattumanvaraisesti eteesi tulleiden tilanteiden kautta syntyneitä automaattisia toimintamalleja. Niiden tehtävä on helpottaa sinun elämääsi – osaat tehdä asioita ajattelematta niitä lainkaan – täysin automaattisesti. Tavat ovat olleet hyödyllisiä – ainakin sinä olet uskonut niin – silloin kun ne ovat syntyneet. Tilanteet muuttuvat – se, mikä oli sinulle lapsena hyödyllistä, ei palvele sinua ehkä lainkaan aikuisena. Huonon, haitallisen tavan voit nyt muuttaa sinua paremmin palvelevaksi tavaksi.

Voimme siis muuttaa itseämme muuttamalla huonoja tapojamme hyvinvointiamme paremmin palveleviksi tavoiksi. Voimme myös tietoisesti luoda täysin uusia hyviä tapoja. Maailma on ihmeellinen oppimiskokemus, nautitaan siitä.