sunnuntai 16. elokuuta 2015

Mikään tässä maailmassa ei saa teitä pahoittamaan mieltänne



Todellisuudessa ei ole mitään, elämässä ei ole mitään, maailmassa ei ole mitään, mikä saisi teidät pahoittamaan mielenne. Millään ei ole voimaa aiheuttaa teille mielipahaa. Eikö kukaan ole kertonut sitä teille? Kaikki pahastuminen on teissä itsessänne, ei todellisuudessa. Voitte alleviivata sanan kaikki. Aivan kaikki. Kaikki pahastuminen on teissä itsessänne, ei elämässä, ei todellisuudessa, ei maailmassa, se on kaikki teissä itsessänne.

Tämän ymmärtäminen on saanut monien elämässä aikaan täyskäännöksen. Tämän ymmärtäminen. Muuta siihen ei tarvita. Todellisuus ei aiheuta pahaa mieltä. Todellisuus ei ole ongelmallista. Jos ihmismieltä ei olisi, ongelmiakaan ei olisi. Kaikki ongelmat ovat ihmismielessä. Kaikki ongelmat ovat mielen luomia. Joku teistä kysyy: ” Eikö ole mitään sellaisia ongelmia, jotka olisivat vain todellisuudessa eikä minussa? Vastaan: ”Jos poistamme yhtälöstä sinut, mitä tapahtuu ongelmalle?” Ongelmaa ei ole.

Minusta tämä totuus on niin yksinkertainen, että lapsikin sen ymmärtää. Useimmat aikuiset eivät kuitenkaan ymmärrä. Eivät alkuunkaan. He ovat pitäneet itsestään selvänä, että maailmassa on ongelmia. Ongelmia kyllä on olemassa. ”Ongelmalla tarkoitan, että pahoitatte mielenne jostakin, jokin aiheuttaa teille huolta, murhetta, kärsimystä. Ongelman ajatellaan olevan maailmassa. Ongelman ajatellaan olevan muissa ihmisissä. Ongelman ajatellaan olevan elämässä. Ei, ei ja ei. Se on ihmisessä itsessään. Niin yksinkertaista se on. Millään ei ole valtaa pahoittaa mieltänne – ellette itse anna sitä valtaa toisille.

Onnellisuus


Anna teille harjoituksen, jonka myötä jotkut teistä kokevat tuon onnellisuuden saman tien. Jokin harmittaa teitä. Kuulitteko tarkasti, mitä sanoin? Jokin harmittaa teitä. Niin se tavataan sanoa. Sillä tavalla kieltä käytetään. ”Jokin harmittaa teitä.” Ei mikään harmita teitä. Voimme käyttää täsmällisempää ilmausta: ”Minä harmitan itseäni tietyssä tilanteessa.” Kuka nyt noin puhuisi? ”Sinä harmitat minua.” Ei se niin ole. ”Sinun käytöksesi harmittaa minua.” Eikö olekin vastenmielistä? Haluamme sysätä vastuun maailmalle, muille ihmisille, koko elämälle tai Jumalalle. ”Syypää olet sinä.” Ei harmistuminen itsessään.

Näin selvästi totuuden sanoo Anthony de Mello kirjassaan Uudistuminen. Näinä aikoina, jolloin puhutaan niin paljon kaikenlaista, jossa ei ole mitään mieltä, on hienoa törmätä tällaiseen suorapuheisuuteen ja mielen selvyyteen.

Nauttikaa ja olkaa onnellisia, se on lyhyen elämämme tarkoitus. Hyvää kesän jatkoa.