tiistai 14. elokuuta 2012

VarjominäKun ihmiset kuulevat varjosta, ihmismielen pimeästä puolesta, juuri kukaan ei kiellä sen olemassaoloa. Viha ja pelko ovat koskettaneet jokaisen elämää. Jokainen uutislähetys paljastaa ihmisluonnon pahimmillaan, viikosta toiseen, hellittämättä.

Elämää edistävät vallinnat ovat jokaisen ulottuvilla. Teemme silti jatkuvasti päinvastaisia valintoja. Varjo on suostutellut meidät syyttämään toisia sen sijaan, että ottaisimme vastuun. Se kertoo meille, ettemme ole rakkauden ja kunnioituksen arvoisia. Se mainostaa vihaa ja pelkoa luonnollisina reaktioina elämään. Me kaikki olemme sotkeutuneet näiden tuhoisien valintojen verkkoon. Ne tukahduttavat elinvoimamme ja vievät kaiken ilon elämästä.

Deepak Chopra kuvaa varjosta vapautumista kirjassa Varjominä, Löydä kätketty voimasi, Deepak Chopra, Debbie Ford, & Marianne Williamson seuraavasti:

Varjominä

1. Lopeta projisoiminen


Varjo käskee meidän kiinnittää huomiota omien heikkouksiimme ja projisoimaan ne sen sijaan toisiin. Välttyäksemme tunteelta, ettemme ole tarpeeksi hyviä, näemme toiset ihmiset sellaisina. Kaikki käyttävät projisointia puolustuskeinona välttyäkseen katsomasta sisälleen. Projisointi rakentuu seuraavalle periaatteelle: ” En pysty myöntämään, miltä minusta tuntuu, joten kuvittelen, että sinusta tuntuu siltä.”


Projisointi on erittäin tehokasta. Sen seurauksena syntyy valheellinen itsensä hyväksymisen tila, joka perustuu ajatukseen ”Minä olen OK, mutta sinä et ole.” Projisointi on paljon hienovaraisempaa kuin luullaan. Se mikä näet muiden vikoina naamioi sen, mitä ajattelet itsestäsi. Projisoinnin lopettamiseksi sinun on huomattava, mitä olet tekemässä, otettava yhteys pinnan alla olevaan tunteeseen ja tehtävä sovinto sen kanssa.2. Irrottaudu ja päästä irti


Kielteiset tunteet eivät häviä mihinkään ennen kuin teet niiden kanssa sovinnon. Kielteisyyttä käsitellään myöntämällä sen olemassaolo. Muuta ei tarvita. Tunne tunne, olipa se vihaa, pelkoa, kateutta, aggressiota tai mitä muuta tahansa, ja sano: ”Näen sinut. Kuulut minulle.” Ei-toivotun tunteen ei tarvitse tuntua hyvältä. Ajan myötä viesti menee perille. Ei-toivotut tunteet alkavat tuntea olevansa vähemmän ei-toivottuja.


Sinun täytyy päättää irrottautua tunteesta, olla rauhallinen, kärsivällinen ja tietoinen itsestäsi. Jos päätät niin, irrottautuminen alkaa tapahtua kuin itsestään.3. Luovu itsesi tuomitsemisesta


Saat ne tunteet, jotka ajattelet ansaitsevasi. Usein ne eivät kuitenkaan ole niitä tunteita, joita haluat. Kaukana siitä. Jokainen joutuu pallottelemaan ”pahojen” ja ”hyvien” tunteiden kanssa ja viime kädessä aina on kysymys itsensä tuomitsemisesta. ”Pahojen” tunteiden – kiukun, pelon, kateuden, vihamielisyyden, uhriuden, itsesäälin ja aggression – alta löytyy minäkuva, joka tarvitsee kielteisiä tunteita. Ketkään kaksi ihmistä eivät käytä niitä aivan samalla tavalla. Rakennamme identiteettimme hyvin eri tavoin. Käsityksesi itsestäsi ja sitä myötä itsearvostuksesi ovat sidoksissa jokaiseen tunteeseen.


Jokainen tunne on jollain tavoin perusteltu. Mutta kun lisäät mukaan itsesi tuomitsemisen, mikä tahansa tunne voi olla vahingollinen.


Myötätunto on erittäin tärkeää. Jos voit katsoa itseäsi ja sanoa: ”Kaikki hyvin, ymmärrän kyllä” teet samalla kertaa kaksi positiivista asiaa. Lopetat tuomitsemisen ja annat itsellesi luvan olla se, joka olet. Meillä on taipumus suunnata myötätuntomme ulospäin. Unohdamme antaa sitä itsellemme.4. Paranna tunnekehosiKielteisen tunteen ilmaantuessa voit aina korvata sen jollain uudella. Kutsun tätä tunnekehon uudistamiseksi. Aina kun tunnet kielteisen tunteen, tunnekehosi ilmaisee olevansa rasittunut, kipeä, väsynyt tai tuskainen. Kiinnitä huomiota näihin oireisiin aivan samoin kuin fyysiseen kipuun ja epämukavaan oloon.


Kaikkein tärkein yksittäinen asia tunnekehon uudistamisessa on eheytyminen. Tunteita ei voi muokata eristyksissä. Ne sekoittuvat ja sulautuvat ajatuksiin, tekoihin, pyrkimyksiin, toiveisiin ja ihmissuhteisiin. Jokainen tunne, jonka koet, siirtyy näkymättömästi ulospäin ympäristöösi. Pyri lähestymään elämääsi yhtenä todellisuutena, prosessina, joka kattaa kaikki tekosi ja ajatuksesi.

Niin kauan kun emme täysin hyväksy itseämme varjollamme on valta estää meitä olemasta onnellisia. Jos emme tunnista varjoamme, se estää meitä olemasta eheitä ja toteuttamasta suunnitelmiamme jättäen meidät elämään puolittaista elämää.

Varjo on yksi suurimmista käytettävissämme olevista voimavaroista. Se on sisäinen vastustajamme, joka paljastaa heikot kohtamme ja auttaa meitä tulemaan taitavammiksi. Se on opettaja, valmentaja ja opas, joka auttaa meitä löytämään todellisen suurenmoisuutemme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti