maanantai 28. marraskuuta 2011

Oppia tuskasta

Kiitos tuskasta, jota saan osakseni. Ihminen on huono oppimaan hyvästä elämästä, ilosta ja riemusta. Kun asiat ovat hyvin sitä pidetään itsestäänselvyytenä - normaalina olotilana, josta ei osata nauttia. Vasta kun asiat menee kunnolla pieleen ja on ongelmia - tajuaa miten hyvin asiat on silloin kun suuria murheita ei ole.

Ihminen on fysiologisesti rakennettu havainnoimaan eroja - vertailua johonkin, ei absoluuttisia arvoja vaan eroja. Siksi ihminen arvioi asioita - parempi/ huonompi kuin eilen - suurempi vai pienempi - kylmempi vai kuumempi jne. Asioiden havainnointi vertailemalla on hyvin nopea ja ekotehokas ratkaisu, johon luonto on siksi päätynyt - verrattuna nykyisten tietokoneiden hitaaseen ja resursseja haaskaavaan laskemiseen. Ihminen havaitsee hämmästyttävän tarkasti ja nopeasti pieniä eroja ja tekee vertailuja. Suurten linjojen ja absoluuttisten tosiasioiden havainnointi on selvästi vaikeampaa.

Mitä mieli haluaa kertoa sinulle silloin kun tunnet tuskaa? Tunne on mielen keino kertoa sinulle miten asiat sujuvat suhteessa tavoitteisiisi. Kun tunnet tuskaa, asiat eivät näytä menevän niin kuin mielesi olettaa sinun haluavan. Nykyinen toimintasi ei näytä vievän sinua sinne minne haluaisit päästä - syystä tai toisesta. Syy voi olla ulkoisissa olosuhteissa, omassa toiminnassasi tai tavoitteissasi. Negatiivinen tunne on viesti - et pääse sinne minne haluat - mieti, mikä olisi parempi tapa edetä.

Ota tunne vastaan mielen viestinä - älä jää sen valtaa - älä jatka ja voimista sitä turhaan - tunne on vain viesti. Rekisteröi se ja kiitä kehoasi viestistä. Muista, että tunne kestää vain 90sekunttia - ellet itse sitä jatkuvasti uudista ja lisää. Siis aloita aina uutta 90 sekunnin jaksoa. Kokeile niin näet - tämä on tieteellinen, fysiologinen fakta - jota ei helposti usko kun joutuu tuntikausiksi tuskan valtaan.

Oletko huomannut, että hyvä olo menee helposti ohi. Emme osaa nauttia hyvästä olosta pitkään - miksi siis osaamme nauttia huonosta olosta pitkään? Ihminen on kehittynyt keskittymään vaikeuksiin ja ongelmiin. Se on ollut eloonjäämisen edellytys aikoinaan. Nykyään kun maailma on muuttunut nopeasti mutta ihmisen rakenne on vielä kivikauden aikainen, ongelmia syntyy entiseen malliin. Ongelmat eivät kuitenkaan usein ole kuolemanvakavia, vaan yleensä aika vähäpätöisiä - mutta koemme ne yhtä suurina ja tärkeinä kun kuolemanvakavat asiat aikoinaan - huomaa suhteellinen arviointi. Näin teemme helposti kärpäsestä härkäsen, kuten sanotaan. Kärsimys on luonnollinen osa ihmisen elämää ja kun sen uskaltaa kohdata se kummasti menettää tehoaan.

Muista siis, että tuska kuten mikä tahansa tunne on mielen viesti, joka haluaa tulla huomatuksi. Ota viesti vastaan ja mieti, mitä sillä tiedolla teet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti