torstai 27. lokakuuta 2011

Todellisuuden rakentaminen

Vietin päivää muistisairaan kanssa. Se on hyvin opettavaista ja havahduttavaa. Muistisairaan kanssa näkee helposti, että meillä jokaisella on oma tapa poimia informaatiota ja rakentaa oma todellisuutensa. Elämme harhassa, että meidän ihmisten maailma ja todellisuus on samanlainen.

Aivot ovat todellisuutta rakentava kone. Ne vastaanottavat informaatiota aisteilta ja muuttavat ne subjektiiviseksi sisäiseksi maailmaksi. Tällä sisäisellä maailmalla on yhteisiä piirteitä ulkoisen todellisuuden kanssa, mutta ei niin paljon kun luulet. Aivoissasi pyörii itsevarma käsittelyjärjestelmä, joka kuulee mitä odottaa kuulevansa ja näkee, mitä odottaa näkevänsä ja kieltäytyy jääräpäisesti myöntämästä virhettään pienimmässäkään asiassa. Kun olet terve voit nauttia tästä omasta maailmastasi, mutta et voi vapautua siitä ja nähdä selvästi mitä ulkomaailmassa todella tapahtuu.

Ihminen on menestynyt lajina näin loistavasti ja valloittanut koko maailman, koska ihmiselle on kehittynyt aikojen kuluessa aivoihin automaattinen tietojenkäsittelyjärjestelmä, joka auttaa nopeasti hahmottamaan maailmaa ja ennakoimaan todennäköisiä vaaroja ja mahdollisuuksia. Toisaalta tämä automatiikka tarkoittaa sitä, että välittömät aistihavaintosi, ovatkin itse asiassa aivoissa tapahtuvan monikerroksisen automaattisen esikäsittelyn värittämiä. Tämä kaikki tapahtuu tietysti sinun parhaaksesi. Ethän halua suorittaa monimutkaisia pohdintoja ja analyysejä vain selviytyäksesi jokapäiväisistä askareista tai television katselusta. On helppompaa kun lähes kaikki tapahtuu automaattisesti.

Itsetunnon ja itsetuntemuksen peruslähtökohta on kaikki mitä havaitsemme aisteillamme käy oman sisäisen mielemme muistojen, ajatusten, tunteiden ja mallien läpi. Lopulta siitä rakentuu kokemamme todellisuus. Psykologinen totuus on, että omalla toiminnallamme muokkaamme koko ajan sitä, mitä nimitämme todellisuudeksi. Meillä jokaisella on oma todellisuutemme. Asia käy hyvin selväksi kun pyytää ihmisiä kirjoittamaan käsityksensä tilaisuudesta, jossa he ovat olleet. Ihmisten kuvaama todellisuus yhteisestä tapahtumasta eroaa toisistaa niin paljon, että on vaikea uskoa heidän kuvaavan samaa tilannetta. Eikä tämä tapahdu vain silloin kun osaanottajat ovat menettäneet muistinsa - päin vastoin, selvänä erot tulevat voimakkaammin esiin.

Tulkitset siis koko ajan, taukoamatta maailmaa. Olet itse mukana vaikuttamassa siihen, mitä näet ja koet. Tämä on tärkeä huomata. Olet siis itse se, joka muokkaa maailmaasi. Sinulla on siis mahdollisuus tehdä maailmastasi, siis todellisuudestasi sellainen kun itse haluat. Mieti halutko rakentaa todellisuudestasi sellaisen, jossa viihdyt ja voit hyvin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti