keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Myrsky sai selkäni kipeäksi

Jos haluat tietää, mitä ajattelit eilen - tunnustele kehoasi.
Jos haluat tietää, miltä kehosi tuntuu huomenna - tarkkaile ajatuksiasi tänään.

Asun metsän keskellä. Myrsky repi hurjasti puita talon ympärillä - peltikatto kumisi kovasti. Aamulla katolta lähti reunapelti irti. Tämä kaikki aiheutti melkoista stressiä - mitä tapahtuu seuraavaksi.

Vaimo lähti viemään tytärtä junalle. Jäin lukemaan - vaikka oli vaikea keskittyä - myrskyn pauhatessa ympärillä. Hetken päästä he palasivat. Tytär huusi, ota kirves ja saha, puu on kaatunut tielle, emme pääse junalle, kiire, kiire. Lähdin pelastamaan tilannetta, myrsky pauhasi ympärillä. Sahat ja kirveet autoon ja katsomaan mikä on vikana. Puu oli todella kaatunut tien poikki. Onneksi otin moottorisahan mukaan, puu oli sen verran kookas, että kirveellä sen kanssa olisi todella tullut ongelmia. Onneksi moottorisaha onneksi lähti heti käyntiin ja muutamassa minuutissa oli puu sen verran palasina että sain sen syrjään. Tyttö pääsi autolla junalle ja ehti vielä junaan.

Kun tilanne oli ohi, palasin kotiin myrkyn pauhatessa. Palatessani kotiin huomasin, että selkä oli kunnolla kipeä.

Ei puun sahaaminen ollut niin iso ponnistus, että selkä siinä olisi kipeytynyt. Osasin kyllä sahata ergonomisesti oikeassa asennossa. Myrskyn aiheuttama jännitys ja siitä johtunut huolestuminen oli vain kerääntynyt kehoon kaikkien edellisten stressien päälle. Sitten kiire päästä junalle, johon oli maksettu liput ja kaatuneesta puusta aiheutunut kiire ja lisästressi sai selän kivun laukeamaan.

Tunnin päästä kaatui tämä puu - onneksi poispäin, eikä aiheuttanut vahinkoa, jos tämän alle olisi jäänyt, olisi käynyt köpelösti. Ei huoli ja murhe ja siitä aiheutunut lihasjännitys ollut aivan turhaa. 
Pystyäksemme välttämään tällaisia todellisia vaaroja, meille on kehittynyt erittäin hieno systeemi, joka varoittaa meitä vaaroista. Terve pelko on tärkeä osa puolustusjärjestelmääsi. Se ylläpitää hälytysvalmiutta vaaratilanteiden varalta, se pitää sinut varpaillaan. Mutta kun vaaroista varoittava huoli, murhe ja jännitys jää päälle, eikä pääse purkautumaan - syntyy siitä monenlaista vaivaa kehoomme.

Nyt olen joogannut lihaksista jännitystä ja meditoinut rauhallisuutta ja levollisuutta - näin olen voittanut selkäkivut ja pystyn taas kirjoittelemaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti