hymyn harjoittelua |
Mieli vaikuttaa kehoon – vastaavasti keho vaikuttaa mieleen. Olen harjoitellut viime aikoina yksinkertaista kehon keinoa vaikuttaa mieleen. Olen opetellut hymyilemään.
Kun hymyilet, olet paremmalla tuulella. Tämä on erityisen tärkeää silloin kun et ole hyvällä tuulella, hyvällä mielellä, vaan päinvastoin allapäin – eikä silloin yleensä hymyile. Kun olet allapäin, mielesi vaikuttaa kehoosi ja siksi ilmeesi on myös apea mutta se taas omalta osaltaan lisää huonoa oloasi. Näin on syntynyt kierre huonoon oloon, mieli ruokkii kehoa ja keho ruokkii mieltä. Vaikka varsinainen aihe pahaan oloosi on jo mennyt ohi, kehoon on vielä jäänyt pahaa oloa ja se pitää mielen apeana vielä pitkään.
Kun olet siis jostain syystä allapäin ja olet saanut tarpeeksesi pahasta olostasi – muuta tietoisesti käyttäytymistäsi. Mene peilin ääreen ja ala hymyillä itsellesi. Alkuun se voi tuntua oudolta ja teennäiseltä – älä anna sen häiritä, jatka vaan hymyilemistä – ja huomaa kuinka olosi muuttuu. Hymyileminen ei ole meille kaikille helppoa – varsinkin jos viime aikoina ei ole ollut kovasti aihetta hymyilyyn, tai emme muuten ole erityisen hymyilevää sorttia.
Minulle itselleni tämä harjoitus tuotti yllätyksen. Kun aloitin itse hymyilyharjoitukset, huomasin, että en ole juuri hymyillyt viime aikoina. Ensimmäisillä viikoilla hymyileminen tuntui aivan mahdottomalta – kasvojen lihaksia särki kunnolla – huomasin että en osaa hymyillä. Onko todella niin, että elämäni on ollut näin ilotonta – ilmeisesti kyllä. Tiedän kyllä, että kaikenlaista ikävää on tapahtunut viime aikoina – mutta silti oli minulle yllätys, että en osannut hymyillä. En osaa arvioida kuinka pitkä iloton aika vaaditaan siihen, että unohtaa miten hymyillä. Tiedän kuitenkin, että olen osannut hymyillä ainakin lapsena.
Vaikka hymyileminen on ollut minulle vaikeata, on se silti vaikuttanut mieleeni. Varsin vaatimatonkin hymyn häivähdys herättää hyvän olon tunteen. Kun olen allapäin, menen peilin ääreen ja harjoittelen itselleni hymyilemistä niin kauan, että tulen selvästi paremmalle tuulelle. Yleensä tähän menee vain muutama minuutti. Tunne kestää fysiologisesti 90sekunttia. Siinä ajassa elimistösi suoriutuu tunteen aiheuttamien kemikaalien hävittämisestä ja olet taas valmis uuteen tilanteeseen ja uuteen tunteeseen. Huono tunne häviää ja otat vastaan hymyilemisestä aiheutuvan positiivisen tunteen.
Ihmettelet varmaan miten tunne voi hävitä 90sekunnissa, kun yleensä huono olo jatkuu tunteja ja päiviä. Se tilanne ja tunne josta huono olo lähti liikkeelle, on jo aikoja sitten haihtunut. Huono tunne aktivoi kuitenkin mielessämme, aikaisempia huonoja kokemuksia, jotka nyt nousevat muistista mieleemme. Silloinkin kävi huonosti siinä tilanteessa jne. Kun olemme alakuloisia, mieleemme palautuu väkisinkin ajatuksia ja muistoja niistä mielessämme tai maailmassamme tapahtuneista asioista, jotka tekivät meidät onnettomiksi. Kun mieliala herää uudestaan, heräävät myös siihen liittyvät ajatukset ja muistot, mukaan lukien ne ajatusmallit, jotka tuon mielialan tuottivat.
Koska meistä jokainen on elänyt omanlaistaan elämää, eroamme toisistamme siinä, millaiset kokemukset ovat tehneet meidät alakuloiseksi ja millaiset kokemukset iloiseksi. Tämänhetkinen mielialamme aktivoivat meissä jokaisessa erilaisia muistoja ja ajattelumalleja. Osa meistä reagoi alakuloon niin kielteisesti, että emme ole ainoastaan surumielisiä, vaan kokemustamme sävyttävät meissä heränneet vajavuuden tai riittämättömyyden tunteet. Kärsimme kelvottomuuden tunteesta, huonosta itsetunnosta ja itseluottamuksen puutteesta, tajuamatta että tunteen herättää ajattelumalli menneisyydestä.
Näin siis huono olo ruokkii huonoa oloa ja vastaavasti hyvä olo ruokkii hyvää oloa. Älä anna pienen alakulon ryöstäytyä pahaksi oloksi, katkaise se alkuunsa vaikka hymyilemällä. Siis aina kun haluat olla hyvällä mielellä ja tuntea hyvää oloa – valitse hyvä olotila ja saata itsesi siihen tilaan hymyilemällä tai jollain muulla sinulle sopivalla keinolla. Harjoitellaan hymyilemistä, se kannattaa.
Kiitos! Tuli hymy harjoitukset tarpeeseen.
VastaaPoista