keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Hellittäminen


Aina kun joudut kiusaukseen reagoida johonkin totutulla tavalla, kysy itseltäsi, haluatko olla menneisyyden vanki vai tulevaisuuden pioneeri. Menneisyys on suljettu ja rajoitettu; tulevaisuus avoin ja vapaa.

Koska mieleen on varastoitunut lukematon määrä odotuksia, uskomuksia ja mielikuvia, niistä luopumista voisi harjoitella elämässä joka hetki. Se ei ole mahdollista, kukaan ei jaksa aina harjoitella, mutta voimakkaat signaalit kertovat, milloin hellittäminen on paikallaan. Tietoisuuden kehittyessä sinulle käy yhä selvemmäksi, milloin on syytä päästää irti vanhasta.

Tärkeintä on päästää irti vanhasta silloin, kun tuntee vahvinta vetoa pitää kiinni siitä. Me tarraudumme tiukimmin vanhaan, kun meidät valtaa pelko, viha, ylpeys ja epäily.

Sinusta tuntuu, ettet kestä enää. Tunnet olevasi umpikujassa. Sinusta tuntuu, ettet selviä hengissä. Sinusta tuntuu, että sinulle aina tapahtuu jotain pahaa. Kiinnipitämisen avainsana on ”aina”. Jos mielesi sanoo, että jotain tapahtuu aina, olet väärän uskomuksen vallassa. Aina ei ole koskaan totta.

Ratkaisu ei löydy paniikin vallassa; kukaan ei ole koskaan ratkaissut mitään tilannetta kieltäytymällä kuuntelemasta uusia ehdotuksia; kukaan ei ole koskaan ratkaissut mitään tilannetta sulkeutumalla kuoreensa.

Emotionaalinen hellittäminen


Deepak Chopra opettaa hellittämistä kirjassaan Polku rakkauteen seuraavasti:

Tunteet ovat itsepintaisempia kuin ajatukset. Liima, joka pitää sinut kiinni vanhoissa asenteissa ja odotuksissasi, on nimenomaan tunne. Aina kun sanot, et voi luopua jostain totutusta, otat kantaa tunneperäisesti. Todellisuudessa voit luopua mistä tahansa ja milloin tahansa. ”Minä en voi” tarkoittaa todella: ”Pelkään emotionaalisia seurauksia, jos teen niin.”

Piilotajunnassa vallitsee sellainen laki, että kaikki se, mitä sinä vältät, palaa takaisin, ja mitä voimakkaammin vältät sitä, sitä voimakkaampana se palaa. Ihmiset, jotka vannovat, etteivät koskaan enää pelkää niin kovasti, vihastu niin kovasti tai järkyty niin kovasti, valmistautuvat vain pelon, vihan ja järkytyksen paluuseen. Se, että kieltäydymme tunnustamasta tätä tosiasiaa, saa aikaan paljon tarpeetonta kärsimystä.

Sen sijaan että vastustaisit jotain tunnetta, paras tapa hälventää se on antautua sille kokonaan, ottaa se halukkaasti vastaan ja tiedostaa vastarinnan syyt.

Kivuliaat tunteet eivät palaa ulkoisista syistä. Ne palaavat, koska ne ovat osa sinua; sinä loit ne ennen kuin torjuit ne. Jokainen tunne, jonka koet, on sinun.

Me kaikki teemme sen virheen, että uskomme jonkin tuolla jossakin tekevän meidät pelokkaiksi, vihaisiksi, masentuneiksi, ahdistuneiksi ja niin edelleen. Mutta itse asiassa ulkoiset tapahtumat toimivat vain kimmokkeena. Jokaisen tunteen syy on meissä itsessämme, mikä tarkoittaa, että sisäinen työskentely voi korjata sen.

Ensimmäinen ja tärkein askel on päätös ryhtyä tuohon sisäiseen työhön. Yritä luoda tunteillesi sopivat puitteet seuraavien ajatusmallien avulla:

- Sen sijaan, että pitäisit tunnettasi pahana, kysy siltä, mitä se haluaa kertoa sinulle. Jokainen tunne syntyy jostakin syystä. Tunteet ovat olemassa palvellakseen meitä.

- Sen sijaan että sysäisit tunteesi syrjään, sano sille, että haluat tutustua siihen paremmin. Pyydä sitä paljastamaan itsensä naamionsa takaa. Huomaat usein, että tunteissa on kerroksia. Viha naamioi pelkoa; pelko naamioi kipua. Tunteisiin tutustuminen merkitsee porautumista sen eri kerrosten läpi sen juurelle.

- Jos tunne on hillittömän voimakas, sano itsellesi: ”Haluan rauhoittua ennen kuin tutustun tähän tunteeseen lähemmin.” Tiedosta, että hillitön tunne ei ole todellista sinua, se on jotain, jota olet käymässä läpi.

- Jos huomaat, että tietyt tilanteet aiheuttavat sinussa aina saman reaktion, kysy itseltäsi, mitä sinun pitäisi oppia, jotta tuo reaktio muuttuisi. Toistuvuus on kuin koputus ovelle – se lakkaa, kun avaat oven ja toivotat tervetulleeksi sen, mitä oven takana on.

- Aina kun huomaat piirtäväsi viivaa, lakkaa tekemästä sitä. Vastarinta vain pahentaa asioita. Anna tunteiden nousta. Pura ne itkemällä, kirkumalla, menettämällä malttisi, vapisemalla pelosta – mikä vain on tarpeen. Tunteet tulevat ja menevät, anna niiden liikkua.

Sitä mukaa kun opit kärsivällisyyden, antaumuksen ja rakkauden avulla hellittämään vanhasta, todellisuutesi muuttuu. Ei ole muuta mahdollisuutta. Tuolla oleva heijastaa aina sitä, mitä tapahtuu täällä. Menetät hellittämisen prosessissa paljon menneisyyttäsi mutta löydät itsesi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti