tiistai 26. kesäkuuta 2012

Tiellä masennuksesta iloon


tie masennuksesta iloon


Kun tunnet olevasi masentunut, niin olet masentunut. Tunne masennuksesta on todellinen – hyväksy se. Kirjoita se muistiin, niin se on käsitelty ja voit jättää sen rauhaan. Hyväksyminen on tärkeätä. Älä kiellä sitä.

Jos kiellät tunteen, se saa kieltämisestä uutta voimaa. Mitä enemmän yrität kieltää asian tai tunteet sitä enemmän jäät siihen kiinni. Se vaivaa sinua entistä enemmän. Tunne on viesti sinulle, se haluaa tulla kuulluksi. Jos kiellät sen, se yrittää yhä voimakkaammin tulla kuulluksi.

Luin illalla masennuksesta Mun Masis blogista Ei saisi valittaa mutta… #masennus ja jätin sen yöksi tehtäväksi mielelleni ja jäin odottamaan vastausta. Tällaista mieli minulle aamulla kertoi.


Tunteet ovat viestejä



Tunteet ovat viestejä, joilla mieli ilmoittaa sinulle, miten sen mielestä asiat sujuvat. Huonot tunteet ilmoittavat sinulle, että asiat eivät suju sinun toiveidesi mukaisesti. Olet aikojen kuluessa ilmoittanut itsellesi omat toiveesi, halusi, tarpeesi, kaiken sen mitä elämältä haluat. Mieli tulkitsee maailmaa näitä haluaja vastaan ja ilmoittaa sinulle koko ajan missä mennään. Ihmiselle on rakentunut miljoonien vuosien evoluution aikana tällainen hieno ohjausjärjestelmä. Se on hyvin automaattinen ja siksi emme oikein aina ymmärrä sen toimintaa.

Hyvä tunne ilmoittaa, että asiat sujuvat sinun asettamien toiveiden mukaisesti. Huono tunne ilmoittaa, että nyt asiat eivät suju niin, että siitä hyvä seuraa, et pääse tavoitteeseesi tätä kautta. Jos negatiivinen tunne osaisi puhua, se sanoisi: ”Pysähdy hyvä ihminen. Älä jatka tuolla tavalla. Mieti parempi tapa edetä.”

Mieli voi olla hiukan sitkeä, itsepintainen – varsinkin jos se on tottunut siihen, ettet sitä kuuntele. Se ei ehkä heti usko, jos vain sanot, että viesti on kuultu. Siksi tunteen kirjoittaminen muistiin on yksi tapa vakuuttaa mieltä, että viesti on otettu vastaan ja ymmärretty. Tarvittaessa voit käyttää myös muita viestinnän keinoja. Tavoitteena on kuitenkin katkaista kielteisten mielikuvien jatkuva pyörittely – asia on selvä, viesti kuultu ja ymmärretty, ei enää kielteistä hölötystä.



Ihminen on niin rakentunut, että se mihin keskität kiinnostuksesi, voimistuu. Mitä enemmän ajattelet negatiivisia ajatuksia sitä voimakkaammat ja monipuolisemmat yhteydet negatiivisiin tuntemuksiin sinulle syntyy. Kun olet tarpeeksi kauan ajatellut negatiivisia asioita, niin vähitellen melkein kaikki asiat liittyvät negatiivisiin tuntemuksiin ja siksi niitä syntyy hyvin helposti. Pienikin negatiivinen tuntemus laukaisee kaikenlaisia vanhoja negatiivisia tilanteita, muistoja, tuntemuksia ja toimintatapoja ja näin kierre on valmis.

Vatvomme asioita ollessamme alakuloisia, koska uskomme tällä tavoin löytävämme ratkaisun ongelmiimme. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että vatvominen toimii täsmälleen päinvastoin: kykymme ratkaista ongelmaamme itse asiassa huononee selvästi, kun vatvomme asioita. Kaikki todisteet viittaavat siihen karuun tosiasiaan, että vatvominen on osa ongelmaa, ei osa sen ratkaisua.



Irtipäästämisen keinoja ovat esimerkiksi hengitykseen keskittyminen ja meditaatio. Molemmat ovat melko helppoja oppia ja tehokkaita keinoja rauhoittaa mieltä, lopettaa sisäsinen pulina ja katkaista negatiiviset ajatukset. Muistan aikoinani käyttäneeni lenkkeilyä irtipäästämisen ja rauhoittumisen keinona. Juoksin niin pitkään ja kovaa, että huomio automaattisesti siirtyi juoksemisen tuntemuksiin ja ajatuksiin. Nykyään minun polvet eivät kestä juoksemista ja minun on käytettävä vähemmän fyysisiä keinoja – siksi hengitykseen keskittyminen, jooga ja meditaatio.


Positiivisuutta, iloa

 

Sama mekanismi – se mihin keskitymme lisääntyy - toimii myös positiivisten asioiden, tunteiden, tekojen suhteen. On siis hyvin tärkeä päättää mitä haluaa, koska sitä tulee saamaan. Se mihin keskityt hallitsee todellisuuttasi, vaikka et olisi päättänyt sitä tietoisesti - yleensä kaikki tämä tapahtuu tiedostamattomasti. Meillä ihmisillä on kuitenkin mahdollisuus itse ohjata itseämme - jos haluamme – se vaatii vain vähän vaivaa ja harjoittelua.

pieniä ilon aiheita

Tiedämme kaikki kokemuksesta, että vaikka olisi kohdannut monta ystävällistä ihmistä, niin yhden ihmisen pahat kommentit pilaavat päivän. Jäämme kiinni niihin. Tutkimusten mukaan, jotta päivä olisi tasapainossa, ihminen tarvitsee 3 kertaa enemmän positiivisia tuntemuksia verrattuna negatiivisiin tuntemuksiin.


Nyt tarvitaan siis positiivia tuntemuksia, ajatuksia ja tunteita. Niitä on opittava huomaamaan ja viljelemään. Onnelliset ihmiset osaavat löytää iloa sieltäkin, missä muut näkevät vain murhetta. Opettele löytämään pieniä ilon aiheita ja viivy niissä, kasvata niitä. Yleensä me otamme positiiviset asiat normaaleina asioina, mikä onkin totta – niinhän asioiden pitäisikin olla. Toisaalta ei negatiivisiinkaan tunteisiin ole tarkoitus tarttua, kuten muistat, ne ovat vain viestejä, niihin ei saa juuttua kiinni.

Tasapainottaaksemme taipumustamme takertua negatiivisiin tunteisiin, meidän täytyy oppia olemaan paljon pitempään myös positiivisten tunteiden parissa. Meidän täytyy rakentaa itsellemme kyky havaita ympärillämme olevaa positiivista, nauttia siitä pitkään ja laajentaa sitä myös muihin asioihin. Meillä kaikilla on tämä kyky lapsena – maailman kolhut, väärät opit, kuitenkin vievät useimmilta meistä tämän taidon. Se taito täytyy oppia uudestaan – lapsenomainen kyky nauttia, iloita, riemuita – eikö ole hassu asia, aikuisen pitää opetella sellaista, jonka jokainen lapsi osaa. Näin kuitenkin on.

Paras tapa oppia tämä on tarkkailla pieniä lapsia, jotka vielä osaavat luonnostaan tutkia maailmaa ja iloita kaikesta ympärillään.

Kirjoita ylös omia ilon aiheita ja myös muissa havaitsemiasi ilon hetkiä, opettele huomaamaan iloa. Älä odota ihmeitä hetkessä, oppiminen vaatii aikaa ja työtä, mutta palkkio on suuri.

iloa melonnasta

Minulle ilon aihe on esimerkiksi melonta. Tervetuloa kokemaan ilon aiheita tiistaimelontaan. Melonta vaatii keskittymään siihen, jolloin muut asiat unohtuu ja huomaa ilon aiheita. Paikka Sipoonranta, entinen Harkimonranta klo 18-21. Hyvä saapua n.17.30 niin ehtii valita sopivat varusteet. Ei vaadi aikaisenpaa kokemusta eikä maksa mitään. Helsingin bussit 830-845, ( menee Poorvooseen, Haminaan jne), pääsee Helsingin bussilipulla, jos jää viimeisellä Helsingin pysäkillä ja kävelee n.1 kilometrin , Storörintie Sipoo löytyy Googlesta.

tiistaimelojia Bässenillä
Jos sää sallii melomme Bässen pikkusaarelle keskellä Simsalön selkää jonne on matkaa 3 km. Paikalla makkaran paistoa.

1 kommentti:

  1. Huomasin että olen kirjoittanut kärsimyksestä myös kärsimys ja kärsimyksen loppu http://aivo-ajattelija.blogspot.fi/2012/05/karsimys-ja-karsimyksen-loppu.html

    ja unohtamisen taito
    http://aivo-ajattelija.blogspot.fi/2012/03/unohtamisen-taito.html

    ja kärsimyksen kohtaaminen
    http://aivo-ajattelija.blogspot.fi/search/label/k%C3%A4rsimys

    VastaaPoista