maanantai 2. huhtikuuta 2012

Itsetunnon kehittäminen 6. - Ole kiitollinen siitä, mitä sinulla jo on.


Heikko itsetunto ei ole kiveen hakattu. Voit parantaa itsetuntoasi jos haluat. Olemme edenneet itsetunnon kehittämisessä kohtaan 6.

 

Aikaisemmat osat löydät täältä:
Itsetunto 1 - Olet jo hyvä
Itsetunto 2 - Hyväksy, että itsetuntoa saa ja voi muokata.
Itsetunto 3 - Lopeta itsesi arvostelu.
Itsetunto 4 - Opettele antamaan itsellesi positiivista vahvistusta. 
Itsetunto 5 - Itsetunto kehittyy, kun sinulla on motiivi harjoitteluun
Itsetunto 6 - Ole kiitollinen siitä, mitä sinulla jo on.

Kiitollisuus on parasta lääkettä itsesääliin. Kiitollisuus tarkoittaa sitä, että huomaamme todella sen, mitä kaikkea meillä jo on, sen sijaan että olemme tyytymättömiä, koska muilla on jotain, jota meillä ei ole. Aivan liian usein keskitymme siihen, mitä meillä ei vielä ole ja pidämme itsestäänselvyytenä sitä mitä meillä on.

Jos emme opettele olemaan kiitollisia siitä mitä meillä on, olemme jatkuvassa oravanpyörässä. Vaikka saisimme mitä tahansa, aina on jotain uutta mitä meillä ei vielä ole, eli jatkuvasti on tyytymättömyyden aihetta eikä mikään koskaan riitä.

Moni huomaa kiitollisuuden vasta sitten kun kohtalo todella kolhii. Silloin voi oppia huomaamaan, kuinka hyvin asiat olivatkaan ennen. Vaikeudet ovat ihmisen paras opettaja, ilman niitä meidän on vaikea oppia. Kun asiat sujuvat kohtuullisesti, emme pysähdy miettimään asioita, emme huomaa mitään, menemme vain eteenpäin tukka hulmuten. Vasta suuret vastoinkäymiset saavat meidät pysähtymään ja havainnoimaan maailmaa ja itseämme – voimme oppia jotain. Usein käy kuitenkin niin, että se oppi mikä näistä vastoinkäymisistä syntyi, unohtuu heti kun selviämme vastoinkäymisistä ja palaamme normaaliin arkeen. Jatkamme taas vanhaa menoa.

Meille useimmille kiitollisuus on jotain mitä emme opi luonnostaan. Tämä ei nykypäivänä ole mikään ihme, sillä maailma ympärillämme on tulvillaan kaikkea hienoa ja ihmeellistä. Media kertoo toinen toistaa ihmeellisemmistä asioista siitä, mitä joku on saanut tai saavuttanut ja joita meillä ei ole – ei ole mikään ihme että olemme yleensä tyytymättömiä osaamme. Kuluttamisen ideologia perustuu siihen, että olemme jatkuvasti tyytymättömiä ja haluamme lisää kaikkea. Meitä opetetaan koko ajan olemaan tyytymättömiä osaamme. Otamme vastaa tämän opin tyytymättömyydestä ihmettelemättä ja kyseenalaistamatta sitä lainkaan – sitä pidetään täysin normaalina, niinhän muutkin tekee ja eihän enemmistä voi olla väärässä.

Harjoittele kiitollisuutta se kannattaa:

  • opi huomaamaan, mitä sinulla jo on – älä keskity siihen mitä sinulta puuttuu
  • sinulla on jo vaikka mitä, opettele huomaamaan se mitä sinulla jo on
  • niin kauan kun ei osaa olla kiitollinen, on vaikea nauttia koskaan siitä, mitä on saavuttanut vaan haluaa aina lisää
  • kun olet kiitollinen, et vaivu itsesääliin
  • ilman harjoittelua ei yleensä osaa olla kiitollinen, ennen kuin on selvinnyt jostain vaikeasta tilanteesta – joten on helpompi harjoitella
  • aloita kiitollisuuspäiväkirja
  • Kiitollisuusharjoitus suuntaa huomiosi pois epäonnistumisista ja pettymyksistä ja vahvistaa itsetuntoa ja omanarvontuntoa.
  • Kiitollisuustunteet suojaavat myös stressaavien ja negatiivisten elämänkokemusten ja kriisien keskellä.

Kiitollisuuspäiväkirja: Pidä päiväkirjaa asioista, joista olet elämässäsi kiitollinen. ”Mieti kuluneen päivä tapahtumia ja kirjoita päiväkirjaasi viisi asiaa, joista olet kiitollinen.” Jos päivittäinen kirjoittaminen tuntuu liian vaativalta voit kirjoittaa vaikka viikoittain vähän laajemmin, mistä olet kiitollinen. Opettele juuri sinulle sopiva rutiini.

Esimerkiksi tällaisia kiitollisuuden aiheita kirjoitin joitain viikkoja sitten.
  1. Minä olen terve, ei mitään vakavaa vaivaa tiedossa.
  2. Minulla on koti ja lämmintä näin talvella.
  3. Lunta tuli, maa on valkoinen ja lumityö tehty.
  4. Auto toimii.
  5. Bussi oli ajoissa tänään.
  6. Osaan lukea ja nautin lukemisesta.
  7. Opin koko ajan paljon uutta.
  8. Olen iloinen, että olen minä – en haluaisi olla kukaan muu.
  9. Osaan arvostaa itseäni.
  10. Osaan arvostaa muita.
  11. Opettelen lempeyttä itseäni ja myös muita kohtaan.
  12. Olen oppinut suhtautumaan elämään rennommin, kaikki on treeniä.
  13. Minulla on paljon opittavaa ja opetettavaa.
  14. Minulla on unelmia, jokaisella on.
  15. Minulla on perhe ja ystäviä.
  16. Minulla on paljon tekemistä, koko ajan. Ei tule aika pitkäksi.
  17. Kiitoksia päivän ongelmista ja niistä opeista joita sain.

Kun harjoittelet kiitollisuutta, se suuntaa ajatuksesi pois epäonnistumisista ja pettymyksistä kohti iloa ja onnistumista. Se mihin suuntaat ajatuksesi, vahvistuu, syvenee ja laajenee. Kohta näet ympärilläsi ongelmien sijasta mahdollisuuksia – osaat olla paremmin läsnä joka hetki ja havaitset asioita – näin sinulle myös tapahtuu enemmän myönteisiä asioita.

Ei kiitollisuus tarkoita sitä, että hyväksyisit kaikki maailman vääryydet. Eivät vääryydet kuitenkaan valittamalla ja voivottelemalla häviä. Kiitollisuus antaa sinulle voimia, itsetuntoa ja itseluottamusta taistella vääryyksiä vastaan. Kun olet kiitollinen, sinulla on paljon enemmän annettavaa itsellesi ja muille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti