keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Hyvä itsetunto - jokaisen oikeus

Itsetunto on oma käsitys itsestään. Näin siis hyvä itsetunto tarkoittaa sitä, että itse pitää itseään hyvänä ihmisenä.

Aikuinen ihminen omalla käytöksellään itseään kohtaan joka päivä, joko parantaa tai huonontaa itsetuntoaan.

Miksi me niin usein jatkuvasti huononnamme itsetuntoamme olemalla itsellemme turhan ankaria? Soimaamme itseämme erehdyksistämme, virheistä, pienistä puutteista, epäonnistumisista jne.

Koska viimeksi moitit itseäsi ? Koska viimeksi olit tyytymätön itseesi ? Luuletko, että moitteet itsellesi parantavat itsetuntoasi ? 

Itsetunto on suomalaiselle erityisen vaikea asia. Johtuuko se termeistä ?

Hyvä itsetunto - itsensä rakastaminen - itsensä täydellinen hyväksyminen kaikkine hyvine ja huonoine puolineen sekoitetaan usein tahallaan itserakkauteen. Itserakkaus, joka ilmenee matalana itsetuntona - taas on hyvän itsetunnon vastakohta.

Suomessa puhutaan myös monesti itsetuntemuksesta - itsetunnon ja omanarvontunnon synonyyminä. Itsen tutkiskelu taas on monelle uhkaava - pelottava asia tai vaan turhaa filosofointia ja mielen syövereiden kaivelua.

Toivon, että tällä blogilla saan aikaan keskustelua itsetunnosta ja sen kehittämisestä. Itsetunnon kehittäminen ei ole rakettitiedettä.

Hyvä itsetunto on jokaisen ulottuvilla, joka sen haluaa. Ei hyvä itsetunto ole kenellekkään välttämätöntä - mutta kyllä hyvä itsetunto tekee elämästä paljon helpompaa ja hauskempaa. On elämässä riittävästi huolta ja murhetta ilman, että itse lisää taakkaansa ehdoin tahdoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti