lauantai 4. helmikuuta 2012

Mallit ohjaavat elämääsi


Heräsin aamulla tajuamaan, että mallit todella aina ohjaavat elämäämme. Olen puinut asiaa jo pitkään ja lähestynyt aihetta monelta suunnalta, mutta silti asiaa on vaikea muistaa ja havaita tarpeeksi usein. Yleensä juuri silloin kun se pitäisi muistaa ja nähdä se unohtuu ja jää pois mielestä.

Joku tekee jotain mitä en voi ymmärtää ja jään kauheasti pohtimaa, miksi ihmeessä hän teki niin. Yritän keksiä järkevää selitystä asiaan. Sama asia tapahtuu kun jälkikäteen ihmettelen, miksi itse toimin jossain tilanteessa tavalla, jota en voi myöhemmin ymmärtää. On väärä ajatus hakea toiminnan takaa loogista selitystä, motiivia tai tarkoitusta. Tähän ongelmaan olen törmännyt todella usein elämäni aikana, uskomus ihmisen analyyttisyyteen tai tarkoitushaluisuuteen tai järkevyyteen on ollut minulla hyvin vahva. Jokin selitys ihmisen käyttäytymiseen pitää olla – näin olen ajatellut.

Vasta viime aikoina on laajemmin alettu tietää, että ihminen toimii mallien ( skeemojen, skriptien ) avulla. Suurimmaksi osaksi automaattiohjauksella – eri lähteiden mukaan 90-98%:sti. Ihmiseen on kehittynyt hieno automatiikka, koska muuten ihmisen toiminnan ohjaus olisi aivan liian vaivalloista, jopa mahdotonta. Ihmisessä toimii itsenäisiä toimijoita enemmän kuin ihmisiä on maapallolla. Toisaalta ihmisen ympäristössä tapahtuu koko ajan uskomattoman paljon ja ihminen saa aistien avulla todella hirmuisen määrän informaatiota koko ajan. Tämä kaiken hallinta tietoisesti olisi mahdotonta. Siksi ihmiselle on kehittynyt tehokas muistitoiminta – aivot. 

Ihminen tallentaa muistiin kaiken näkemänsä, kokemansa ja oppimansa. Aivot keräävät nämä muistot hierarkiseksi muistijärjestelmäksi, josta tiedot löytyvät. Yksittäisistä muistoista kootaan suurempia kokonaisuuksia. Ihmisen kehityksen nykyisen kaltaiseksi toimijaksi on mahdollistanut ihmisen evoluution hieno oivallus aivoissa. Aivot pystyvät samalla tavalla kun ne muistavat menneitä kääntämään nämä menneet tiedot tulevaisuuden ennustamiseksi ja suunnittelemaan ja ennakoimaan tekemistään tämän aivojen ennustejärjestelmän avulla.

Ihminen siis tarkkailee ympäristöään ja tekee siitä havaintoja. Ihminen ei kuitenkaan tulkitse näitä havaintoja eksaktisti – vaan mallien kautta.  Jos pelästyt koiraa lapsena, sinulle syntyy malli, joka varoittaa vaarasta aina koiran havaitessasi – riippumatta siitä onko koirasta todellista vaaraa sinulle. Joku toinen lapsi leikkii koiran kanssa lapsena ja hänelle syntyy malli, että koirat ovat kivoja, hänelle aktivoituu aivan toisenlainen malli koiran kohtaamisessa aikuisena. Ihminen muodostaa malleja aivan kaikista asioista, joita hän elämänsä aikana kohtaa. Malleja on myös hyvin eri tasoisia ja vahvuisia. Osa malleista kopioidaan suoraan vanhemmilta, kavereilta, mediasta, yhteiskunnasta ja osa periytyy jo muinaisista ajoista geeniperimänä.

Jos et ole tyytyväinen siihen, miten koet erilaiset asiat ja miten niihin reagoit, kysymys on siitä, että sinulla on vanhoja voimassa olevia malleja, jotka ovat ristiriidassa sinun nykyisten ajatuksiesi ja toisista asioista syntyneiden uusien mallien kanssa. Muista, että sinulla on itsemääräämisoikeus – saat siis muuttaa mallejasi sellaisiksi, että ne palvelevat sinua mahdollisimman hyvin. Mallit eivät muutu itsestään, ne vaativat impulsseja ja työtä muuttuakseen. Sinä voit tietoisesti havainnoida mallejasi ja muuttaa niitä haluamaksesi.

Emme yleensä itse tietoisesti ohjaa itseämme ja mallejamme – näin annamme muille vallan itseemme. Yhteiskunta ja nykyään media ja mainonta muokkaavat ja rakentavat koko ajan meidän mallejamme siitä, miten näemme asiat ja mitä johtopäätöksiä teemme ja miten käyttäydymme. Jos itse emme ole tietoisia, muut ohjaavat meitä hyvin voimakkaasti.

Aina kun ihmettelet miksi jotain tapahtuu – muista, että toiminnan takana on jokin aktivoitunut malli, joka lyö automaattiohjauksen päälle. Sinä tai joku muu ei tietoisesti toimi niin, vaan vanha malli ottaa vallan. Omien ja muiden mallien tarkkailu on mielenkiintoista ja opettavaa puuhaa – tässäpä uusi hieno harrastus, joka on lisäksi opettavinen, ekologinen ja halpa.

Mitkä mallit ohjaavat sinun elämääsi. Miten ne vaikuttavat itsetuntoosi ja onnellisuuteesi? Miten kapeasti katsot maailmaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti