keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Tunnista päänsisäinen ohjelmasiJos tarkastelet sitä, mistä koostut ja miten toimit, havaitset, että päässäsi on kokonainen ohjelma, vaatimusten sarja siitä, millainen maailman pitäisi olla, millainen sinun pitäisi olla ja mitä sinun pitäisi haluta.

Kuka on vastuussa ohjelmoinnistasi? Et sinä.

Et ole päättänyt edes perusasioista, kuten haluistasi, kaipauksistasi ja niin kutsutuista tarpeistasi tai arvoistasi, maustasi tai asenteistasi.

Sinun vanhempasi, yhteiskuntasi, kulttuurisi, uskontosi ja menneisyytesi kokemukset syöttivät toimintaohjeet tietokoneeseesi.

Oletpa minkä ikäinen tahansa tai menitpä minne tahansa, tietokoneesi kulkee mukanasi. Se toimii ja vaikuttaa päiväsi jokaisena hetkenä. Se edellyttää ylimielisesti, että sen vaatimuksiin vastaavat elämä, ihmiset ja sinä.

Jos sen vaatimuksiin vastataan, tietokone sallii sinun tuntea olosi rauhalliseksi ja onnelliseksi. Ellei niihin vastata, kone luo kielteisiä tunteita, jotka aiheuttavat sinulle kärsimystä, huolimatta siitä onko vastaamattomuus johtunut sinusta vai ei.

Esimerkiksi kun muut eivät vastaa tietokoneesi odotuksia, se piinaa sinua turhautumisella, vihalla tai kateudella.

Toinen esimerkki: kun asiat eivät ole hallinnassa tai tulevaisuus on epävarma, tietokoneesi vaatii sinua kokemaan itsesi ahdistuneeksi, jännittyneeksi ja huolestuneeksi.

Kulutat paljon voimia tullaksesi toimeen näiden kielteisten tunteiden kanssa. Yrität tavallisesti muuttaa ympäröivää maailmaa vastaamaan tietokoneesi odotuksiin. Jos se onnistuu, saavutat uhanalaisen rauhan: milloin tahansa jokin pikkuseikka ei sovi yhteen tietokoneesi ohjelman kanssa ja tietokone saa sinut taas pois tolaltasi.

Joudut elämään kurjaa elämää jatkuvasti asioiden ja ihmisten armoilla, kun yrität sopeuttaa heitä tietokoneesi vaatimuksiin, jotta voisit nauttia siitä ainoasta rauhasta, jonka tunnet – väliaikaisesta turvapaikasta kielteisiltä tunteilta - ja jonka tietokoneesi sekä ohjelmointisi suovat sinulle.

Onko tästä ulospääsyä? Kyllä.

Et pysty muuttamaan ohjelmointiasi kovin nopeasti, et ehkä ikinä, eikä sinun edes tarvitse tehdä sitä.

Kokeile tätä:

Kuvittele olevasi jossakin tilanteessa tai jonkun sellaisen henkilön kanssa, joka tuntuu epämiellyttävältä ja jota tavallisesti yrität vältellä.

- Pane merkille, miten tietokoneesi aktivoituu vaistomaisesti ja vaatii sinua joko välttämään tilannetta tai yrittämään sen muuttamista.

- Jos pysyt aloillasi ja kieltäydyt muuttamasta tilannetta,

- huomaa, miten tietokone väittää sinun tuntevan ärtymystä, ahdistusta, syyllisyyttä tai muuta kielteistä tunnetta.

Katsele nyt tätä epämieluisaa tilannetta tai henkilöä, kunnes havaitset, että

- ne eivät aiheuta kielteisiä tunteita

- ne vain kulkevat kulkuaan, ovat oma itsensä, tekevät tehtävänsä, olipa se oikein tai väärin, hyvää tai pahaa.

- Ohjelmointisi takia sinun tietokoneesi vaatii sinua reagoimaan kielteisillä tunteilla.

Ymmärrät sen paremmin, jos huomaat, että joku toisella tavalla ohjelmoitu kohdatessaan saman tilanteen tai henkilön reagoi täysin tyynesti, jopa iloisesti. Älä lopeta, ennen kuin olet käsittänyt tämän totuuden: ainoa syy siihen, ettet reagoi rauhallisesti ja iloisesti, on tietokoneesi, joka jaksaa vaatia jääräpäisesti, että todellisuus on muokattava sen ohjelmoinnin kanssa yhteensopivaksi. Tee nämä havainnot ikään kuin ulkoa päin, niin näet ihmeellisen muutoksen tapahtuvan sinussa.

Ymmärrettyäsi tämän totuuden ja estettyäsi tietokonettasi luomasta kielteisiä tunteita, voit toimia niin kuin sinusta tuntuu sopivalta.

Voit vältellä tilannetta tai henkilöä tai voit yrittää muuttaa niitä tai voit vaatia, että omia tai toisten oikeuksia kunnioitetaan.

Mutta vasta sen jälkeen, kun olet päässyt irti tunnekuohuistasi, tekosi alkavat kummuta rauhasta ja rakkaudesta eivätkä neuroottisesta pyrkimyksestä lepyttää tietokonettasi sovittautuaksesi sen ohjelmointiin tai päästäksesi eroon sen tuottamista kielteisistä tunteista.

On nimittäin ilmiselvää, etteivät sinua sorra muut ihmiset tai vallanpitäjät. Sorron lähde on sinun tietokoneesi, jonka ohjelmointi tuhoaa mielenrauhasi sillä hetkellä, kun ulkoiset olosuhteet eivät käy yhteen sen vaatimusten kanssa.

Sinun tulee päästä vapaaksi ohjelmointisi sorrosta.

Vasta silloin voit kokea sitä sisäistä vapautta, josta kumpuaa kaikki yhteiskunnallinen vallankumous: se vahva tunne, se intohimo, joka herää sydämessäsi nähdessäsi yhteiskunnalliset vääryydet ja joka pakottaa sinut toimimaan ja pohjaa todellisuuteen, ei ohjelmointiisi tai minuuteesi.Voiko sen selvemmin sanoa? Näin hienosti herättelee Anthony de Mello kirjassaan Rakkauden tiellä meitä ajattelemaan sisäistä ohjelmointiamme – niitä malleja jotka ohjaavat elämäämme jatkuvasti. Voimme vapautua elämään kun vapaudumme ohjelmointimme sorrosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti