torstai 22. joulukuuta 2011

joululahjaksi myötätuntoa

Anna tänä jouluna lahja joka ilahduttaa saajaansa.

Anna itsellesi myötätuntoa ja rakastavaa asennetta. Juuri sinä olet se ihminen, joka tätä kaikkein eniten tarvitsee. Muista tämä vanha viisaus. Jo Buddha sanoi: "Voit yrittää etsiä maailmasta ihmistä, joka ansaitsisi enemmän rakkauttasi kuin sinä itse, mutta sellaista ihmistä et tule löytämään mistään. Sinä itse, kuten kaikki muutkin ansaitsevat oman rakkautensa ja kiintymyksensä." Miten harvat meistä kohtelevat itseään tällä tavalla.

Lempeyden harjoittaminen alkaa, kun ystävystymme itsemme kanssa. Ensin meidän pitää oppia olemaan oma paras ystävämme.

Christopher K Germer opettaa kirjassaan Myötätunnon tie  rakastavan asenteen harjoittamista suunnilleen seuraavasti.
 
Varaa 20 minuuttia aikaa suodaksesi itsellesi rakastavaa huomiota. Istu mukavasti suhteellisen suorassa ja rennossa asennossa. Minulla konttorituoli on toiminut parhaiten. Sulje silmäsi ja tuo huomiosi sydämesi alueelle. Hengitä hitaasti, rauhallisesti ja täysin sydämin.

Muodosta itsestäsi kuva istumassa. Huomaa asentosi tuolissasi kuin katselisit itseäsi ulkopuolelta. Tunne kehosi aistimukset istuessasi rauhassa.

Muista, että jokainen elävä olento haluaa elää rauhassa ja onnellisena. Yhdy tähän syvään toiveeseen. "Aivan kuten kaikki muutkin olennot haluavat olla onnellisia ja vapaita kärsimyksistä, toivon minäkin olevani onnellinen ja vapaa kärsimyksestä." Anna itsesi kokea tämän rakastavan toiveen lämpö.

Pidä mielessäsi kuva itsestäsi istumassa tuolissa ja tuntemassa hyvää tahtoa sydämessäsi ja toista seuraavia lauseita hiljaa ja lempeästi.
- Toivon itselleni turvaa.
- Toivon itselleni terveyttä.
- Toivon itselleni onnellisuutta.
- Toivon itselleni rauhallista elämää.

Ota rauhallisesti. Anna jokaisen lauseen tarkoittaa, mitä se sanoo. Maistele lauseita hiljaa mielessäsi. Anna itsesi tuntea ja kokea jokaisen lauseen tarkoitus. Huomatessasi mielen harhailevan, mitä tapahtuu jatkuvasti, palaa vain uudestaan lauseisiin. Jos kuva itsestäsi istumassa ja lauseet hämärtyvä, muista aikeesi rakkaudesta ja lempeydestä. "Aivan kuten kaikki muutkin olennot haluavat olla onnellisia ja vapaita kärsimyksistä, toivon minäkin olevani onnellinen ja vapaa kärsimyksestä." Aina eksyessäsi palaa alkuun ja sitten lauseisiin.

Anna harjoituksen olla helppo. Älä yritä liian kovasti. Rakastava asenne on luonnollinen asia. Kun huomiosi vaeltaa, palaa antamaan rakkautta itsellesi. Itsesi kanssa istuminen on kuin istuisit rakkaan ystäväsi kanssa, joka voi huonosti ja annat hänelle lempeyttä, jota hän tarvitsee.

Olen harjoitellut tätä harjoitusta noin vuoden verran ja voin suositella sitä todella lämpimästi. Haemme usein myötätuntoa ja rakkautta muilta ihmisiltä, mutta tarvitsemme sitä kaikkein eniten itseltämme.
 
Miksi meidän on niin vaikea suunnata itseemme samaa lempeyttä, jota monet meistä suuntaavat mielellään muille? Todennäköisesti se johtuu länsimaissa tyypillisestä ajattelutavasta: myötätunto nähdään lahjana, jonka antaminen itselle vaikuttaa itsekkäältä ja sopimattomalta. Älä sinä lankea tähän ajatusharhaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti