keskiviikko 8. elokuuta 2012

Läsnäolon voima



Elämäntilanteesi on pelkkää mielen aikaansaannosta. Elämäntilanteesi muodostuu menneisyydestä ja tulevaisuudesta. Tietyt asiat eivät ole sujuneet menneisyydessä haluamallasi tavalla, vastustat sitä mitä menneisyydessä tapahtui ja nyt vastustat sitä, mikä on. Toivo antaa sinulle voimia jatkaa, mutta se suuntaa katseesi tulevaisuuteen ja saa sinut jatkuvasti kieltämään läsnä olevan hetken. Unohda elämäntilanteesi hetkeksi ja kiinnitä huomiosi elämääsi.

Elämäntilanteesi saattaa olla ongelmia täynnä, suurin osa elämäntilanteista on. Mutta yritä ratkaista, onko sinulla tällä hetkellä ongelmia – ei huomenna tai kymmenen minuutin kuluttua – vaan nyt. Löydä läsnä oleva hetki ja vapaudu elämäntilanteestasi.



Normaalissa mieleen samaistumisen tilassa aika kätkee täysin läsnä olevan hetken voiman ja sen rajattomat luovat mahdollisuudet. Elämäsi näytelmää hallitsevat vanhat loputtomiin toistuvat ajatus- ja emootiokuviot, käyttäytymis- ja reaktiomallit ja halut. Ne muodostavat mielesi käsikirjoituksen antaen sinulle jonkinlaisen minuuden, mutta vääristävät tai peittävät läsnä olevan hetken todellisuuden. Mielessä syntyy pakkomielle tulevaisuudesta pakopaikkana hankalalta tuntuvasta nykyisyydestä.


Elämäsi tapahtuu tässä hetkessä. Elämäsi on todellista. Elämäsi on nyt.



Käytä aistejasi, ole siinä missä olet. Katso ympärillesi, älä tulkitse – näe valo, muodot, värit, pinnat. Kuuntele ääniä, kuuntele hiljaisuutta. Anna kaiken olla juuri sellaista kuin se on, niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Etene syvälle läsnä olevaan hetkeen. Olet vapautumassa mielestäsi ja ajan unesta nykyhetkeen.



Mitään ei ole olemassa nykyhetken ulkopuolella


Oletko koskaan kokenut, tehnyt, ajatellut tai tuntenut mitään läsnä olevan hetken ulkopuolella? Kuvitteletko, että voisit? Onko madollista, että jotain voisi tapahtua tai olla läsnä olevan hetken ulkopuolella? Vastaus on selvä, eikö totta?

Mitään ei koskaan tapahtunut menneisyydessä. Se tapahtui läsnä olevassa hetkessä.

Mitään ei koskaan tapahdu tulevaisuudessa. Se tapahtuu läsnä olevassa hetkessä.

Menneisyytenä pitämäsi on menneestä nykyhetkestä mieleesi varastoitunut muistijälki. Muistellessasi mennyttä elvytät muistijäljen – ja sen teet läsnä olevassa hetkessä. Tulevaisuus on mielen kuvittelema nykyhetki. Kun tulevaisuus tulee, se tulee läsnä olevana hetkenä. Tulevaa ajattelet tässä hetkessä. Menneisyys ja tulevaisuus eivät sinänsä ole olemassa.

Saavuta läsnäoleva hetki


Ole läsnä ja tarkkaile mieltäsi – ajatuksiasi ja emootioitasi samoin kuin reaktioitasi eri tilanteissa. Ole ainakin yhtä kiinnostunut omista reaktioistasi kuin tilanteesta tai henkilöstä, joka saa sinut reagoimaan. Pane merkille, miten usein tarkkaavaisuutesi on suuntautunut menneeseen tai tulevaan. Älä arvioi tai erittele tarkkailun kohdetta. Katsele ajatusta, koe emootio, huomioi reaktio. Älä tee niistä henkilökohtaista ongelmaa. Tulet kokemaan jotakin havaintojesi kohteita paljon vaikuttavampaa: koet mielesi sisällön takana seesteisen, tarkkailevan olemuksen, itse tyynen silminnäkijän.


Tähän tapaan kirjoittaa Eckhart Tolle kirjassaan Läsnäolon voima. Omakohtaisesti voin sanoa, että kokeile läsnäolon voimaa – se on jotain sellaista, mitä aikuinen ei osaa ja kokematta voi uskoa ja ymmärtää. Mutta kun sitä on päässyt taas maistamaan, ei siitä halua enää luopua.

Yksi tapa löytää läsnäoleva hetki on vaarallinen tilanne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti