maanantai 23. heinäkuuta 2012

Ajatusten aiheuttama ongelma



Ongelma syntyy kun otamme ajatuksemme kirjaimellisena totuutena. Ajattele kaikkia niitä ”Minä olen”-lauseita, jotka liittyvät pahaan oloosi: ”Olen niin masentunut”, ”Olen niin ahdistunut”, ”Olen niin stressaantunut”, ”Menin terapiaan ja minulle sanottiin, että olen pakkokäyttäytyjä”, ”Olen niin kyllästynyt tuntemaan jatkuvasti tuskaa”. Kun käytät tällaista kieltä, samaistut pahaan oloosi. Mielen kontrolli tarkoittaa sitä, että otat nämä lauseet kirjaimellisina totuuksina ja alat lopulta uskoa, että olet itse asiassa yhtä kuin paha olosi. On hyvin vaikea nähdä, että itse asiassa olet paljon muutakin kuin paha olosi. On yksinkertaisesti vaikea nähdä, että nämä ovat vain ajatuksia, jotka mielesi on luonut.



Mielesi tekee sitä työtä, mitä evoluutio on määrännyt sen tekemään: luokittelee, ennustaa, selittää, vertaa, murehtii ja tuomitsee. Jos aiomme tehdä ajattelulle jotain, meidän täytyy ensin havainnoida itse ajatteluprosessia.

Meidän tulee oppia havainnoimaan itse ajatusta eikä niinkään tarkastelemaan asioita ajatuksesta käsin. Kun opit havaitsemaan hetkiä, jolloin ajatukset ensi kertaa tulevat esiin, opit uusia menetelmiä käsitellä niitä.

Mielesi tehtävä on suojella sinua varoilta ja auttaa sinua selviytymään hengissä. Mielesi tekee sen luokittelemalla jatkuvasti eteen tulevia tapahtumia ja suhteuttamalla ne menneisiin tapahtumiin ja oletettuihin tapahtumiin tulevaisuudessa. Se myös arvio, mitä eri toiminnoilla on saavutettavissa tai voisi olla saavutettavissa. Koska mielemme on työskennellyt näin viimeiset 100 000 vuotta, ei ole todennäköistä, että se lakkaisi yhtäkkiä tekemästä näin, pidät siitä tai et.



Ajatuksilla on jokin merkitys, koska ne ovat vertauskuvallisia. Ne ovat vertauskuvallisia siitä syystä, että ne liittävät asioita toisiinsa monipuolisesti ja sattumanvaraisesti. Kun ajattelemme, ajatuksen ja ajattelemamme asian välille syntyy keskinäinen suhde. Ne vaikuttavat toisiinsa. Juuri tämä asioiden liittäminen toisiinsa tekee ajattelusta hyödyllisen.

Koska meillä on paljon arvioivia ajatuksia, kielellinen kontrolli tarkoittaa myös sitä, että arviot voivat yhdistyä tapahtumiin ikään kuin ne olisivat itse tapahtuma eivätkä vain ajatuksia tapahtumista. Pidämme yleensä mihin tahansa epämiellyttävään tapahtumaan liittyviä tunnereaktioita negatiivisina. Epämiellyttävästä tapahtumasta on seurauksena ahdistus. Huomaamme kyseisen tunnereaktion ja pidämme molempia, sekä epämiellyttävää tapahtumaa että siihen liittyvää tunnereaktiota, ”pahoina”.

Surua, ahdistusta, ikävystymistä, tuskaa, epävarmuutta jne. pyritään välttämään tai niitä paetaan, vaikka pakeneminen on haitallista. Välttämistä tapahtuu yksinkertaisesti siksi, että edellä kuvatut tunteet ovat ”pahoja” tunteita. Tämä on luultavasti yksi syy siihen, miksi uskomus ”ahdistus on paha” liittyy moniin psykologisiin ongelmiin.

Yksinkertaisesti ilmaistuna voimme sanoa, että kokemuksellisen välttämisen alkusyynä on mielen kontrolli eli se, että uskot omia ajatuksiasi, uskot omia tulkintojasi siis uskot sitä mitä mielesi sinulle sanoo.

vapaudu mielesi vallasta ja ala elää


Tähän tyyliin kirjoittaa Steven C. Hayes kirjassaan Vapaudu mielesi vallasta ja ala elää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti