perjantai 13. heinäkuuta 2012

Mallien voima



Me kaikki näemme sen mitä mallit aivoissamme päättävät meille näyttää. Näemme, kuulemme, maistamme ja haistamme sen mitä mielemme olettaa olevan totta.

Amesin huone on vaikuttava esimerkki siitä, kuinka aivoissamme olevat mallit päättävät miltä maailmamme näyttää.










Huoneen toisessa nurkassa on pitkä mies ja toisessa nurkassa on lyhyt mies. Mutta mitä tapahtuu kun miehet vaihtavat paikkaa? Pitkästä miehestä tulee lyhyt ja lyhyestä miehestä tulee pitkä. Aivomme tietävät, että tämä ei ole mahdollista. Miksi aivomme kuitenkin näyttävät meille kuvan jossa näin tapahtuu?





Aivoissamme on malli siitä miltä huone tavallisesti näyttää. Tämä visuaalinen malli on niin voimakas, että aivot lukitsevat sen. Vaikka toinen malli – ihmisen pituus ei muutu sanoo, että jotain on vialla, aivomme pitävät itsepintaisesti kiinni lukitusta mallista - huone on normaalin näköinen.

Ihminen ei siis näe asioita sellaisina kuin ne ovat – vaan sellaisina kun aivojemme mallit olettavat niiden olevan. Oletamme usein, että uskomme vasta kun näemme, asia on päinvastoin – näemme sen, mitä uskomme näkevämme.

Tämän voit itse katsoa tarkemmin Teemalta tieteen läpimurtoja.
Lisää harhoja löydät täältä aivot rakentavat todellisuutemme.


Lapsi tutkii maailmaa, muodostaa teorioita ja oletuksia ja testaa pitävätkö ne paikkansa. Näin hän rakentaa malleja koko ajan. Se on oppimista.



Ihmisten erilaisista malleista johtuvat monet ristiriidat ihmisten välillä. Meillä on erilaisesta kokemuksesta johtuen erilaiset mallit ja siksi tulkitsemme, eli näemme asiat aivan eri tavalla. Emme voi arvatakaan miten eri tavalla toinen ihminen voi nähdä saman tilanteen ja siksi olla aivan eri mieltä asiasta. Meillä jokaisella on oma geeniperimämme ja kokemuksemme ja niiden perusteella syntyneet mallit. Osa malleista on samanlaisia, kuten tämä optinen harha – tosin kaikilla afrikkalaisilla ei ole tällaista huoneen mallia – osa malleista on yksilöllisiä.

Älä siis odota, että kaverisi näkee ja tulkitsee maailmaa samalla tavalla kuin sinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti