tiistai 12. helmikuuta 2013

Ajattele itsesi paremmalle tuulelle



Olen päässyt nauttimaan influenssan opettavasta voimasta. Kaksi viikkoa katujyrän alla on opettanut yhtä ja toista.

Olen opetellut seuraavanlaisen tien parempaan oloon.

1. Tietoisen läsnäolon jooga


Ensin olen tehnyt 10-15 min tietoisen rauhallisen joogan, lähinnä venyttäviä rauhallisia liikkeitä. Niiden aikana olen päässyt irti pahimmista jännityksistä, turhautumista ja ärtymyksistä. Olen rauhoittanut itseäni ja parantanut oloani hieman – päässyt lähelle tasapainoa. Tietoisen läsnäolon jooga löytyy esimerkiksi Mielekkäästi irti masennuksesta kirjasta.



2. Tietoisen läsnäolon hengitysmeditointi.


Seuraavaksi olen tehnyt tietoisen läsnäolon hengitysmeditoinnin. Asetun istumaan konttorituolille, jalkapohjat tukevasti lattialla ja selkä suorana. Voit käyttää tyynyä selän takana, niin saat helposti pidettyä ryhdikkään asennon. Suljen silmät kevyesti.

Tule tietoiseksi kehostasi, tunne hetken aikaa miltä tuntuu istua.

Tule tietoiseksi hengityksestäsi. Tunne, miten vatsasi nousee ja laskee hengityksen tahdissa. Seuraa tuntemuksia kun hengität sisään ja ulos. Alussa minulla on ollut vaikeata antaa hengityksen vain tapahtua ja seurata sitä. Nyt olen päässyt tavasta ohjata itse hengitystä – seuraan vain hengityksen kulkua. Antaudu vain kokemukseesi sellaisena kuin se on äläkä vaadi sitä olemaan mitenkään toisenlainen.

Ennemmin tai myöhemmin mieli eksyy omiin ajatuksiinsa ja unohtaa hengityksen seuraamisen. Tällainen harhailu on vain mielen tapa toimia – älä moiti itseäsi siitä. Kun huomaat, että et ole enää keskittynyt hengitykseen palaa vain takaisin hengitykseen. Voit lempeästi panna merkille mitä ajatuksia mieleesi on noussut ja sitten palata taas hengitykseen.

Vaikka huomaisit jatkuvasti mielen karkaavan muihin asioihin suhtaudu siihen lempeästi ja palaa taas hengityksen tarkkailuun. Pyri olemaan lempeällä tavalla tietoinen ja koeta nähdä mielen jatkuvat harharetket tilaisuuksina kehittää itsessäsi kärsivällisyyttä, hyväksyntää ja myötätuntoa kokemuksiasi kohtaan.

Jatka harjoitusta vähintään kymmenen minuuttia. Käytä hengitystä ankkurina, joka tuo sinut lempeästi takaisin tähän hetkeen.

Tietoisen läsnäolon hengitysmeditaation jälkeen olo on rauhallinen ja tyyni, hyväksyy itsensä ja tilansa.



3. Tunteiden vaiheittainen tietoinen parantaminen


Luomme oman todellisuutemme ajatuksillamme. Muuttamalla ajatuksiamme voimme muuttaa todellisuuttamme ja sitä miltä se meistä tuntuu. Voimme siis luoda itsellemme sen tunnetilan jonka haluamme. Tunnetilan muuttaminen ei onnistu yhdellä hyppäyksellä. Tunteita on muutettava pienin askelin paremmiksi. Seuraavien vaiheiden kautta olen nostanut omaa tunnetilaani. Tunnetilani lähtökohta on kohtuullinen tunne johon olen päässyt edellisten harjoitusten avulla, ja ongelma on nimenomaan kehon tuntemukset – kipu, särky, yskä, nuha yms.

Olen toistanut kutakin vaihetta ainakin minuutin, monesti useampia minuutteja – siis niin kauan, että tunnen kunkin ajatuksen todeksi. Ajatuksen, jota itsellesi tarjoat, on oltava riittävän lähellä nykyistä tilaasi, jotta voit sen hyväksyä ja ottaa todesta. Minulle ovat toimineet seuraavat vaiheet.

- Tiedän, että fyysinen kehoni reagoi ajatuksiini. (Muistutan itseäni tästä tosiasiasta, jonka tiedän.)

- Kehoni on pitkiä aikoja päivästä ihan hyvässä kunnossa. (Olo vaihtelee ja varsinkin päivällä on parempia jaksoja, joten voin hyväksyä tämän positiivisen ajatuksen.)

- Uskon, että sisäinen viisauteni vastaa toiveisiini ja värähtelyyni. (Vahvistan yhteyttäni alitajuntaani.)

- Odotan kovasti, että pääsen taas tuntemaan jatkuvampaa hyvää oloa kehossani. (Ilmaisen voimakkaasti toiveeni paremmasta olosta kehossa.)

- Nautin siitä että oloni tuntuu hyvältä. (Muistutan mieltäni siitä, että nautin kun oloni tuntuu hyvältä – antaa siis tulla vain hyvää oloa.)

- Tunnen oloni hyväksi kehossani. (Alan jo tuntea hyvää oloa.)

Tunnen siis oloni hyväksi kehossani. Toistan sitä niin kauan, että mieleni vakuuttuu asiasta. Kun mieleni vakuuttuu asiasta, oloni on hyvä. Olen myös käyttänyt hymyilyä apunani. Kun ajatukset ja olo ovat hiukan parantuneet, olen lisännyt hymyilemistä, mikä on osaltaan taas vaikuttanut olotilaani.

Tällä menetelmällä olen pystynyt ensimmäiset kerrat nukkumaan yöllä heräämättä jatkuvasti tuskiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti