torstai 21. toukokuuta 2015

Positiivisuus on tärkein työkalusi


Pelkistetysti positiivisuudessa on kysymys elämänasenteesta, jossa ihminen valitsee tapansa tarkastella asioita. Optimistin ja pessimistin ero on siinä, että optimisti näkee jokaisessa ongelmassa mahdollisuuksia, kun taas pessimisti näkee jokaisessa mahdollisuudessa vain ongelmia. Positiivinen ihminen suuntaa ajatuksensa tulevaisuuteen, negatiivisesti ajatteleva märehtii eilisen epäonnistumisia ja valitsee uhrin osan. Optimisti irrottautuu menneisyyden kahleista ja luo itse tulevaisuutensa. Kuulostaa kenties yksinkertaiselta ja niin se onkin. Helppoa se ei tietenkään ole. Myönteisyyttä tulee pitää tietoisesti yllä, sillä mieli etsii helposti kielteistä aineistoa ravinnokseen.

Arvostelijoiden mielestä positiivisuus merkitsee sinisilmäisyyttä ja typerää hyväuskoisuutta. Aito positiivisuus tarkoittaa kuitenkin tahtoa ratkaista ongelmat, tavoitteellisuutta, arvotietoisuutta, uskoa ja toivoa, suunnitelmallisuutta, sietää vastoinkäymisiä, sitoutumista, ystävällisyyttä, energiaa ja kiitollisuutta. Positiivisuus on perusasenteen ohella taitoa ja osaamista, sillä pelkkä tieto sellaisenaan ei riitä.

Jokaisella ihmisellä on kausia jolloin hänen tunteensa kääntyvät kielteisiksi, vaikka muuten olisi kuinka optimistinen tahansa. Se kuuluu ihmisyyteen: ei ole valoa ilman varjoa. Kivut ja kärsimykset eivät myöskään ole rangaistus mistään, eivätkä mielihyvä ja onni ole palkintoja, vaan ne yksikertaisesti kuuluvat elämään. Myönteisyyden idea on, että ei antaudu kohtuuttoman pitkäksi aikaa negatiivisiin tunnetiloihin ja että ne eivät valtaa ajatuksia hyvältä, mahdollisuuksilta ja toipumiselta. Kuka tahansa osaa olla myönteinen silloin, kun asiat ovat hyvin. Eniten myönteisyyttä tarvitaan silloin, kun elämä koettelee ja eteen tulee vastoinkäymisiä. Positiivisuus on tärkein työkalusi, kun ryhdyt työstämään elämästäsi parempaa, ratkaisemaan ongelmia ja nostamaan ajattelusi tasoa.

Jos sinulla on vielä puoli lasia viiniä, olet optimisti. Jos sinulla on enää puoli lasia viiniä, olet pessimisti. Juoman määrä on sama mutta tapa, jolla lasia tarkastelet, kertoo asenteestasi. Valinta on omasi. Katso ympärillesi: näetkö enemmän uhkia, kuin mahdollisuuksia, enemmän vaaroja, kuin tilaisuuksia, enemmän ongelmia, kuin ratkaisuja? Realistiksi itseään kutsuvat ovat valepukuisia pessimistejä, sillä harmaata aluetta ei ole – se on joko tai.

Onnettomuudet, vastoinkäymiset, epäonnistumiset, surut ja menetykset kuuluvat elämään. Ne eivät ole jotakin ylimääräistä, jota joudut onnettomuudeksesi kohtaamaan. Ne ovat päättymättömiä oppitunteja elämänkoulussa. Ota ne kiitollisuudella vastaan ja opi. Positiivinen ihminen toipuu ja päästää irti surusta ja menetyksestäkin nopeammin kuin negatiivinen. Suru on surtava, mutta niitä ei pidä jäädä märehtimään loputtomiin.

Yhdysvalloissa Rochesterin yliopistossa vuonna 1974 tehty tutkimus muutti tiedeyhteisön kaikki aiemmat käsitykset ihmisen fysiologiasta. Autonomisena pidetty immuunijärjestelmä saakin ohjeensa mieleltä ja oppii toimimaan sen mukaisesti.

Positiivinen asenne vaikuttaa siis henkisesti ja fyysisesti. Kehosi kuuntelee ajatuksiasi ja reagoi sen mukaan. Solumuistisi toimii samalla tavalla kuin alitajuntasi: kaikki mitä sille syötät, tallentuu siihen sellaisenaan. Myönteiset asenteet auttavat myös joustavuutta ja oppimista. Positiivisuus antaa tilaa uusille ajatuksille ja tekee elämästä kaikin tavoin mielekkäämpää.

Asenne ratkaisee aina.

Tällaista kirjoittaa Tom Lundberg kirjassaan Elämäntaidon käsikirja

1 kommentti:

  1. Kiitos kaikista mahtavista ja auttavista kirjoituksistasi! Tunnen kuinka positiivisuus valtaa mieleni ja kehoni jo tätä kirjoitusta lukiessani. Näistä on ollut kovasti minulle apua :) uusia odotellessa!

    VastaaPoista