perjantai 6. huhtikuuta 2012

Neljä askelta viisauteen


Lueskelen kirjaa Anthony de Mello Havahtuminen. Se on helppolukuinen kirja, jossa on selkeässä muodossa asioita, jotka jokaisen tulisi tietää ja ymmärtää, niin elämä olisi helpompaa ja mukavampaa meille kaikille. Seuraavassa on kirjasta mukaeltuna neljä askelta viisauteen.

Ensimmäiseksi teidän täytyy päästä kosketuksiin kielteisten tunteidenne kanssa.

Monilla ihmisillä on kielteisiä tunteita, joista he eivät ole tietoisia. Tunnette olevanne alakuloisia ja pahantuulisia. Tunnette itsevihaa ja syyllisyyttä - itsetuntonne on alamaissa. Elämä on mielestänne tarkoituksetonta, siinä ei ole mitään järkeä: olette loukkaantuneita, hermostuneita ja jännittyneitä. Ensiksi teidän on saatava yhteys noihin tunteisiin. Ette voi vaikuttaa asioihin ennen kun olette tietoisia niistä.

Toinen askel on ymmärtää, että tunteet ovat teissä, eivät todellisuudessa. 

Se on itsestään selvää, mutta luuletteko että ihmiset tajuavat sen? Uskokaa pois, lakatkaa siis muutamasta todellisuutta. Se on hullua! Teidän ei tarvitse muuttaa mitään. Yhdelläkään ihmisellä koko maailmassa ei ole valtaa tehdä teistä onnetonta. Maailmassa ei ole ainuttakaan tapahtumaa, jolla on voimaa häiritä tai loukata teitä. Ei ole sellaista tapahtumaa, olosuhdetta, tilannetta, ihmistä. Kukaan ei ole kertonut teille tätä. Siitä johtuu sekasotku, jossa nyt elätte. Siksi elätte unessa. Olettakaamme, että juuri, kun olette piknikillä alkaa sataa. Kuka tuntee kielteisiä tunteita, sadeko? Vai te? Mikä aiheuttaa kielteisen tunteen, sade vai teidän reaktionne? Todellisuus ei ole ongelmallinen. Ongelmia on vain ihmismielessä.

Kolmas askel on: Älkää koskaan samaistuko tunteeseen. 

Älkää sanoko: olen masentunut. Jos haluatte, voitte sanoa, että masennus on teissä. Jos haluatte sanoa, että alakuloisuus on teissä, sekin käy. Mutta ei: minä olen alakuloinen. Se on harhanne, se on virheenne. Teissä on masennusta juuri nyt, teissä on loukattuja tunteita juuri nyt. Antakaa niiden olla, jättäkää ne rauhaan. Ne menevät ohi. Kaikki menee ohi. Ihmiselle on hirveän vaikea ymmärtää, että tunteet häviävät kun ne jättää rauhaan.

Tarpeenne on olla vapaa. Tarpeenne on rakastaa. Se on teidän luontonne. Mutta tosiasiassa kerrotte, että haluatte olla haluttuja. Haluatte, että ihmiset taputtavat käsiään, haluatte olla puoleensavetäviä, haluatte kaikkien pienien apinoiden juoksevan perässänne. Kaikki haluavat olla suosittuja - ilman sitä ei ole olemassa. Haaskaatte elämäänne. Herätkää! Ette te sellaista tarvitse voitte olla autuaan onnellisia ilman kaikkea tätä.

Neljäs askel: Miten muutatte asioita? Miten muutatte itseänne?

Unessa oleva ihminen luulee voivansa paremmin, jos muut muuttuvat. Kärsitte siksi, että nukutte, mutta ajattelette: miten ihana elämä olisikaan, jos joku toinen muuttuisi. Tuntuu siltä, että tänä päivänä enemmän kun koskaan ihmiskunnan historiassa ihmiset luulevat muuttavansa maailmaa muutamalla muita - kaikki haluavat muuttaa muita. Mutta onko mieleenne juolahtanut, mitä te siitä voitatte, että joku muu muuttuu. Olette yhtä haavoittuva, yhtä hölmö kuin aikaisemminkin, olette yhä unessa. Te olette se jonka on tarpeen muuttua, te olette se joka tarvitsee lääkettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti