maanantai 23. huhtikuuta 2012

Paranna olosi joogalla


Jooga auttaa sinua, kun haluat virkistyä ja palauttaa voimat


Olen ollut viikonlopun tekemässä remonttia pojan asunnolla. Olen hieman liian innokas saamaan näkyvää jälkeä ja siksi tällaiset ”lepopäivät” ovat lopulta fyysisesti aika rasittavia. Olo on kun hakatulla, joka paikkaa mutta erityisesti jalkoja ja selkää särkee. Yleinen väsymys on myös käsin kosketeltavaa. Syönnin päälle seitsemän jälkeen illalla on suuri houkutus jäädä löhöämään television ääreen. Kokemuksesta tiedän kuitenkin, että olo ei sillä konstilla parane. On tehtävä jotain, jotta olo paranee.
Niin kuin useimmilla meistä, myös minulla tämä ei ole ensimmäisiä kertoja, kun oloni on tällainen. Olen siksi kokeillut monenlaisia keinoja olotilani parantamiseen. Vuosien varrella olen saanut oppia, että yksi parhaita keinoja on jooga. Minulla on viime aikoina ollut joogakirjana RitaTrieger; Paranna selkäsi joogalla. Siinä on erittäin hyviä kuvia ja selkeitä ohjeita joogaliikkeiden eli asanoiden suorittamiseen.

alaspäin katsova koira venyttää ja vahvistaa jalkoja ja selkää

Ihminen on ihmeellinen olio. On hämmästyttävää, kuinka vaikealta aloittaminen tuntuu, kun on tarpeeksi väsynyt ja rikki. Vaikka hyvin tiedän, että olo muuttuu aivan toisenlaiseksi, kun vain pääsen vauhtiin harjoituksissa. Mikä saa aikaan tämän hitausmomentin ryhtyä parantamaan omaa olotilaa.

Kymmenen minuutin kuluttua tunnen jo kuinka liikkeet alkavat vaikuttaa ja olo muuttuu. Kun pääsen näin alkuun, aikaa kuluu huomaamatta lähes tunti, mutta kyllä se on sen arvoista. Kehon lihakset saavat sopivasti liikettä ja myös mieli rauhoittuu ja virkistyy. Joogatuokion jälkeen olo on aivan toisesta maailmasta ja mielikin on niin virkeä, että oli pakko kirjoittaa siitä hiukan. 

keinunta aktivoi keskivartalon lihaksia ja hieroo alaselkää
Jooga perustuu ihmisen kehon ja mielen välisestä yhteydestä viiden tuhannen vuoden aikana tehtyihin havaintoihin ja teorioihin. Säännöllinen harjoittelu saa mielen ja kehon integroitumaan, mikä edistää sekä emotionaalista että fyysistä paranemista, kun harjoittelun myötä sisäinen harmonia rakentuu.

Asennot eli asanat vaikuttavat tiettyihin kehon osiin lievittäen kipua ja edistäen kudosten tervehtymistä, mutta ne voivat myös vaikuttaa aivojen kemialliseen tasapainoon ja kohentaa mielialaa. Lisäksi tietoinen hengittäminen virkistää mieltä ja poistaa väsymystä. Näin kehosta tulee tasapainoisempi ja mieli kirkastuu; sinusta tulee positiivisempi, rauhallisempi, itsevarmempi ja pystyt paremmin elämään tätä hetkeä. Saamme jatkuvasti lisää todisteita siitä, että mielen ja kehon välisen tärkeän yhteyden luominen on olennainen osa kehon kaikkien järjestelmien ja mielen parantamista ja tasainottamista. 

Joogassa tehtävät liikkeet vakauttavat ja rauhoittavat kehoa ja aisteja. Aivot ja keho työskentelevät yhdessä ja kehon ja mielen energiataso tasapainottuu. Kannatta pitää mielessä, että joogan ensisijainen tavoite on rauhoittaa mieltä ja palauttaa kehon voimavarat. Sinun on siis syytä kuunnella kehoasi koko ajan. Tarkoitus ei missään tapauksessa ole kilpailla muiden eikä edes itsesi kanssa, vaan lempeästi rauhoittaa ja virkistää kehoa ja mieltä. 

Suosittelen lämpimästi joogaa kaikille, jotka haluavat parantaa oloaan ja pitää itsensä kunnossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti