maanantai 16. huhtikuuta 2012

Uusi uljas ihminen



On hämmästyttävää, kuinka helposti itsetunto nousee. Kävin parturissa, tukka oli kasvanut häiritsevän pitkäksi, se tuli silmille koko ajan. On hämmästyttävää havaita, kuinka paljon mieliala paranee, kun pääsee eroon pienestä harmista. Varmaan mielialan nousuun vaikuttaa myös uusi uljas ulkonäkö. Kun olo tuntuu paremmalta, se tuntuu kaikkialla kehossa. Näin muistuu myös mieleen, että minähän olen aika mukava veikko ja myös itsetunto nousee. 

uusi esa
Parturissa radiosta kuului juttua, kuinka paljon kauneusleikkaukset lisääntyy. Enää ei kaikille riitä pelkkä tukan leikkuu ja muu muotoilu. Ihmisen pitää muuttaa myös pysyvämpiä osia itsestään – kirurgian keinoin. Muistaakseni sanottiin, että leuan muotoilu on nyt muotia. Mikähän seuraavaksi? Epäilemättä kauneusleikkaus parantaa omaa oloa, jos sitä kautta saa ulkonäön, joka miellyttää itseä ja jonka uskoo olevan muille mieleen. Hyvin todennäköisesti kuitenkin kauneusleikkauksen vaikutus mielialan ja itsetunnon kohoamiseen on suunnilleen yhtä pitkäaikainen kuin tukanleikkuun vaikutus. Vähän ajan kuluttua siihen tottuu ja tarvitsee taas jotain lisää.

Miksi ihmiset sitten haluavat kaikkea tällaista? Uskoakseni se lähtee siitä, että tällaiset ulkoiset muutokset eivät vaadi ihmiseltä itseltään mitään, ne ovat siis helppoja. Ei tarvitse itse ponnistella. Tietenkin muoti ja ympäristön oletetut odotukset ihmisten mielissä vaikuttavat ratkaisevasti. Tehdään sitä, millä oletetaan saatavan huomiota ja hyväksyntää ympäristöltä. Pitää toimia oman viiteryhmän odotusten mukaisesti. Ihminen tarvitsee vahvistusta ja kehumista viiteryhmältään.

Itsetunnon kehittäminen

 
Miksi itsetunnon kehittäminen nähdään niin paljon vieraampana asiana kun esimerkiksi kuntoilu. Kuntoilussa kehitetään kehoa – itsetunnon ja elämäntaitojen harjoittelussa kehitetään sisäistä, psyykkistä kuntoa. Mikä ero näissä muka on? Tosin viisikymmentä – sata vuotta sitten näillä asioilla ei ollut eroa. Molemmat olivat yhtä vieraita. Sitten vaan vähitellen on totuttu siihen, että kehoa ensin saa ja sitten pitää muokata. Kun tätä on jatkettu jo hyvän tovin ja kun kaikki eivät jaksa ponnistella, on ymmärrettävää, että otetaan seuraava askel. Ja nyt avuksi on sitten otettu kirurgia. Näin, kun asiat tulee vähitellen tutuiksi, niin sitten mennään yhä pitemmälle, yhä syvemmälle. 


aivojen treenaamista
Tiedoksi niille, joilla ei ole 50-100 vuotta aikaa odottaa, että itsetunnon ja muiden elämäntaitojen harjoittelusta tulee muotia ja yleisesti kaikkien tekemää ja viimein kehitetään kirurgia ja geeniterapia, joilla asia hoituu ilman ponnisteluja – voi näitä taitoja alkaa harjoitella jo tänä päivänä. Tietoa asiasta on vaikka kuinka paljon – empiiristä kokeilua ja pohdintaa vuosisatojen takaa ja tieteellistä tutkimusta viime ajoilta. 

On tässä vielä se lisäbonus, että aloittamalla nyt olet edelläkävijä ja eikö se ole tavoiteltava rooli nykypäivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti