keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Vapaudu mielen vallasta




Lähes jokainen meistä kuulee äänen tai ääniä päässään koko ajan. Monesti tuo ääni on meidän pahin vihollinen, kiusanhenki joka jatkuvasti hyökkää kimppuumme. Se on suunnaton murheen, epätoivon ja sairauden aiheuttaja.

Hyvä uutinen on, että voit vapauttaa itsesi mielesi vallasta. Tässä on ainoa todellinen vapautus. Voit astua ensimmäisen askeleen juuri nyt. Aloita tarkkailemalla päässäsi kuuluvaa ääntä niin usein kuin mahdollista. Kiinnitä erityisesti huomiota toistuviin ajatusmalleihin, noihin vanhoihin äänilevyihin, jotka ovat soineet päässäsi ehkä monien vuosien ajan.

Kun kuuntelet tuota ääntä, kuuntele puolueettomana. Tahdon sanoa: älä arvostele. Älä arvostele tai tuomitse kuulemaasi, sillä se merkitsisi vain sitä, että tuo sama ääni on vain uudessa muodossa. Tulet pian huomaamaan: tuolla on ääni ja tässä olen minä kuuntelemassa, tarkkailemassa sitä. Tämä minä olen havainto – tämä tuntu omasta läsnäolostasi – ei ole ajatus. Se nousee mielen tuolta puolen.

Kun siis tarkkailet ajatusta, et ole tietoinen pelkästään ajatuksesta vaan myös itsestäsi ajatuksen tarkkailijana. Ajatusta tarkkaillessasi tunnet oman syvemmä itsesi ikään kuin ajatuksen takana. Silloin ajatus menettää valtansa sinuun. Kun ajatus väistyy, tunnet mielen virrassa katkoksen ja koet sisäistä hiljaisuutta ja rauhaa. Harjoituksen avulla tyyneyden ja rauhan tuntu syvenee syvenemistään. Tulet myös kokemaan sisältäsi kumpuavaa ilon väreilyä, olemisen iloa.

Tässä sisäisen yhteyden tilassa olet paljon valppaampi ja virkeämpi kuin mieleen samaistuneena. Olet täydellisesti läsnä. Fyysistä kehoasi aktivoiva värähtelytaso kohoaa. Edetessäsi syvemmälle tällä alueella oivallat ja toteutat itseäsi puhtaan tietoisuuden tilassa. Siinä tilassa koet oman henkesi niin voimakkaasti ja niin suurella ilolla, että kaikki ajattelu, tunteet, fyysinen olemuksesi sekä koko ilmenevä maailma tuntuvat vähäiseltä sen rinnalla.


Ajatuksen tarkkailemisen sijasta voit synnyttää katkoksen ajatusten virtaan yksinkertaisesti kohdistamalla ajatuksesi tähän hetkeen. Keskitä tietoisuutesi täydellisesti läsnä olevaan hetkeen. Tämä on syvästi tyydyttävää. Näin vedät huomion pois mielen toiminnasta ja luot tilan, jossa olet tietoinen ja valpas, mutta et ajattele.

Voit harjoittaa tätä kaikissa askareissasi. Kohdista nyt huomiosi itse tekemiseen niin, että siitä tulee päämäärä sinänsä. Kohdista huomiosi jokaiseen liikeeseesi, kaikiin aistimuksiisi. Tiedosta hiljainen mutta voimakas läsnäolon tuntu. Tämän harjoituksen mittana on, kuinka syvää tyyneyttä ja rauhaa koet.

Niinpä ainoa ja ratkaiseva askel edetessäsi kohti valaistumista on tämä: opi irtautumaan mielestäsi. Aina kun onnistut luomaan katkoksen ajatusten virtaan, tietoisuutesi valo voimistuu. Jonakin päivänä saatat huomata hymyileväsi päässäsi kuulemallesi äänelle, aivan kuten hymyilet lapsen tempuille. Et enää suhtaudu mielesi sisältöön kovin vakavasti. Itsetuntosi ei enää ole siitä riippuvainen.


Tähän tapaan kirjoittaa Eckhart Tolle kirjassa Läsnäolon voima.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti