Opettele huomaamaan ero ajatusten, tunteiden, kehon ja toiminnan välillä. Ne vaikuttavat koko ajan toisiinsa ja sotkemme niitä usein puheessa, vaikka ne ovat eri asioita. Monet ongelmat syntyvät näistä virhetulkinnoista. Esimerkiksi sanomme usein, että tunnemme olevamme tunareita, huonoja tai tyhmiä. Nämä eivät ole tunteita – vaikka niin tulkitsemmekin (= ajattelemme) – vaan negatiivisia ajatuksia. Tunne välittää tässä tilanteessa tietoa, että asiat eivät suju niin kun toivoisit – muuta siis toimintaa ja ajatuksia, sanoo tunneviesti sinulle.
Keho
Kehomme avulla koemme maailman ja olemme yhteydessä ympäristöömme. Keräämme informaatiota ympäristöstämme jatkuvasi joka tilanteessa aistiemme avulla. Välitön tulkitsematon tieto tilanteesta löytyy kehosta.
Keho tuntee ja kantaa onnemme ja hyvinvointimme tai sitten pahoinvointimme. Jos aiomme voida hyvin, meidän on pidettävä huolta kehomme tarpeista. Kehomme tarvitsee sopivasti ravinteita ja vettä, unta ja liikuntaa sekä suhteita muihin ihmisiin. Olemme viritetty tarvitsemaan jatkuvasti levon ja aktiivisuuden vaihtelua. Kehomme on ihmeellinen ja sitä kannattaa opetella kuuntelemaan ja sen tarpeisiin vastaamaan.
Tunteet
Tunteet ovat kehon tuntemuksia jotka kuuluu tuntea, sitten ne häviävät ja päätät itse miten reagoit niiden antamaan ohjeeseen. Tunteisiin ei kuulu reagoida heti, eikä niiden tuntemista pidä välttää – silloin ne vain voimistuvat. Yksi elämän tärkeimmistä opeista on oppia tuntemaan tunteensa jolloin niistä pääsee myös irti. Suhtaudu tunteisiisi mielihyvällä, ne ovat oppaitasi elämässä.
Ihminen on viritetty hakemaan hyvää oloa, mielihyvää, välttämään tuskaa ja kärsimystä. Tunteet ovat eräänlainen kehon pikatulkinta kokonaistilanteesta – johtaako tämä tilanne, jossa minä nyt olen hyvään vai huonoon. Näin tunne – kehon pikatulkinta - sisältää paljon informaatiota supistettuna pieneen pakettiin ja yksinkertaistettuna, jotta voisimme nopeasti toimia. Sekä sinä itse juuri nyt ja tilanne muodostavat tämän kokonaisuuden. Näin siis se oletko hyvällä tuulella vai pahalla mielellä vaikuttaa ratkaisevasti tunteisiisi.
Jos kehomme ei ole tasapainossa niin kehomme tulkinnat (= tunteet) tavallisista tilanteista - jotka hyvässä kunnossa tuntuisivat hyviltä – tuntuvatkin nyt surkeilta. Jos tällöin siis tuntuu huonolta – niin tilanne ei sinänsä ole huono – vaan kehon tila jo ennakkoon. Tällöin tilanteen vaihtaminen ei paranna asiaa vaan keho pitää saada voimaan paremmin, eli on kiinnitettävä huomio kehon hyvinvointiin – niin tunteetkin siitä paranevat.
1970-luvulla luultiin, että kun vain ilmaisemme tunteemme riittävän voimakkaasti ne häviävät, eikä niistä ole haittaa. Nykyään tiedämme, että kokiessamme negatiivisia tunteita muodostamme niistä muistijälkiä aivoihin ja siksi koemme jatkossa entistä herkemmin negatiivisia tunteita. Kannattaa siis kokea ja vahvistaa positiivisia tunteita ja näin muodostaa niistä muistijälkiä aivoihin, niin että jatkossa kokee helpommin positiivisia tunteita.
Useimmat meistä eivät tiedä, että tunne kestää vain 90 sekuntia – totta se on, tämä ajan kestää kun tilanteen laukaisemat kemikaalit - jotka aiheuttavat tunteen - poistuvat kehosta. Tunteet tuntuvat kestävän loputtomiin, koska itse ajatuksillamme luomme ne aina uudestaan ja uudestaan.
Ajatukset
Aivomme tuottavat jatkuvasti ajatuksia. Tuntuu usein
mahdottomalta olla ajattelematta, ajatuksia vaan tulee jatkuvana virtana. Kehon
tarpeet, tunteet ja ajatukset vaikuttavat jatkuvasti toisiinsa. Siksi meidän
kannattaa pysähtyä ja ryhtyä tutkinaan ja ymmärtämään, mitä oikein ajattelemme.
Kun kehon tarpeet tulee täyttää ja tunteet tuntea, niin ajatukset
ovat vain ajatuksia – aivojen tekemiä konstruktioita, joita voit muuttaa mielin
määrin. Jos ajatukset eivät johda sinne minne haluat, voi tulkita ne
virhearvioksi – eräänlaisiksi tietokonevirheiksi. Jos ajatuksesi eivät saa
sinua voimaan hyvin ne ovat siis bugeja – buuttaa itsesi, eli pysähdy. Jos
epämiellyttävä, bugi ajatus ei häviä, naura sille – ja hämmästy kuinka se
häviää – se ei kestä naurunalaiseksi joutumista.
Koska olet itse tuottanut omat ajatuksesi, voi valita, millaisia ajatuksia haluat ajatella. Haluatko ajatella negatiivia ajatuksia, jotka saavat sinut voimaan huonosti – vai positiivisia ajatuksia, jotka saavat sinut voimaan hyvin? Tuntuu todella ihmeelliseltä, että me ihmiset ajattelemme negatiivisia ajatuksia ja saamme itsemme voimaan pahoin.
Negatiiviset tai paremminkin huolestuneet ajatukset ovat meidän evoluutiomme tulosta. Luolamiehenä vaaroista huolestuminen on toiminut elämää edistävänä ja näin hyvinvointia lisäävänä ajatuksena. Olemme varautuneet vaaroihin ja näin säilyneet hengissä. Nykypäivänä tilanne on toinen – monesti huolestumisemme aihe on sellainen, ettei sen murehtiminen paranna asemaamme ja oloamme – emme usein voi tehdä mitään asia eteen, murehdimme vaan sitä. Olemme siis evoluution vaikutuksesta ylivirittyneitä negatiivisiin ajatuksiin – ne ovat eloonjäämisasioita vielä tänäkin päivänä meidän ajatuksissamme.
On jo korkea aika ryhtyä muuttamaan vinoutunutta ajatteluamme positiivisempaan suuntaan. Ilman määrätietoista työtä kestää vuosituhansia ennen kun biologiamme korjaa asian. Tämän päivän luolamiehet pitävät tiukasti kiinni negatiivisen ajattelun hyvyydestä, vaikka tiede on jo ajat sitten osoittanut toista – muutumme kovin hitaasti.
Toiminta
Kehosta, tunteista, ajatuksista ja toiminnasta on toiminta se, jota voimme ohjata heti, nyt koko ajan.
Toiminnan tietoinen ohjaaminen edellyttää tietoisuutta, joka edellyttää aikaa. Et voi reagoida heti, sinun on opittava impulssien hallintaa. Voit harjoitella tätä kuten mitä tahansa asiaa.
Opettele pysähtymään kuten liikennevaloissa. Vaikeassa tilanteessa muista punainen valo – pysähdy, hengitä rauhallisesti 10 kertaa, se kestää noin minuutin. Tässä ajassa keho ja mieli rauhoittuu ja voit tarkkailla tilannetta. Ajattele, että nyt tuli keltainen valo, mikä tarkoittaa tarkkaile tilannetta. Huomaa nykyhetki, tunne kehon tuntemukset, tunne tunteet ja huomaa ajatukset. Anna nykyhetken olla sellainen kuin se on ja mieti oma toimintasi siihen. Nyt on vihreä valo, aika toimia tietoisesti tai antaa tilanteen mennä menojaan.
hyvä olo |
Olen lukenut Titti Holmerin kirjan lycka nu ja siitä on jäänyt tällaisia ajatuksia.
Kirja opettaa meitä löytämään onnea elämällä nykyhetkessä ja tarkkailemalla nykyhetkeä. Keho, tunne, ajatus ja toiminta. Yhdessä ne muodostavat meidän nykytilamme ja luvat pohjan meidän kokemuksellemme maailmasta. Joka hetki keho, tunne, ajatus ja toiminta vaikuttavat tilanteeseen. Vain lisääntyneen tietoisuuden avulla voit muuttaa nykytilaasi.
Mindfulnes on keino, joka auttaa pysähtymään ja tutkimaan itseämme nykyhetkessä. Mitä tapahtuu kehossa juuri nyt? Mitä tunnemme juuri nyt? Mitä ajattelemme juuri nyt? Mitä teemme juuri nyt? Nykyhetki on se tila, jossa vaikutat elämääsi ja muutat elämääsi. Olemalla tietoisesti läsnä hetkessä, voit luoda sitä elämää, jota haluat elää.
Huomasin juuri, että Titti Holmerin kirja on julkaistu nyt myös suomeksi nimellä Onnellinen nyt.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti