sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Kiitos Pia, oppia tuli taas


Pia opetti taas hienosti, kuinka me kaikki, jokainen meistä, elämme täysin omassa maailmassamme, vaikka näyttää siltä, että olemme samassa tilassa, samassa huoneessa. Kun elämme täysin omassa maailmassamme, näemme, kuulemme ja tulkitsemme maailmaa myös täysin omasta maailmastamme käsin. Näin sitä keskustelua, jota käydään on mahdoton ymmärtää, kun jokainen puhuu omasta maailmastaan, jota toinen taas ei ymmärrä. Näin käy meille silloin kun emme jatkuvasti selitetä ja tulkitse, mitä tarkoitimme sanoessamme jotain.

Aivan samoin kun me elämme omissa maailmoissamme, elää Erkki täysin omissa maailmoissaan. Ne ovat monesti niin erilaisia kun meillä muilla, että me havaitsemme ne. Kahdeksankymmentäseitsemänvuotias Erkki kokee olevansa nuori 20-30vuotias ja on menossa kovaa vauhtia paikkoihin joita ei enää ole, ihmisten kanssa jotka ovat kuolleet kymmeniä vuosia sitten. Tällaisen omassa maailmassa elämisen me huomaamme. Mutta meidän on vaikeampi huomata omaa omassa maailmassamme elämistä, vaikka se on melkein samanlaista.

Hetki sitten oli talvi
Kun elämme omassa maailmassamme, teemme tulkintoja siitä katsoen. Ihminen pyrkii selviämään elämässä mahdollisimman hyvin. Pärjätäkseen ihminen luo kartan maailmasta sellaisena kun hän sen kokee – oman maailmansa. Sen lisäksi ihminen tekee malleja kaikista tilanteista, jotta hän osaisi nopeasti ja helposti toimia tulevaisuudessa. Omia menneitä tapahtumia tulkitsemalla ihminen rakentaa malleja miten asiat sujuvat tulevaisuudessa. Toinen tapa saada malleja on kopioida niitä muilta ihmisiltä.

Kun ihminen on jossain tilanteessa hän tulkitsee sitä omasta maailmastaan käsin, näkee sen mitä haluaa, kuulee sen mitä haluaa ja sitten kokee niitä tuntemuksia, joita on oppinut tuntemaan tällaisissa tilanteissa omien malliensa pohjalta. Kun me jokainen teemme tällä tavoin olemme helposti täysin eri tilassa kaikki meistä, vaikka olisimme näennäisesti samassa tilassa.

nyt kevät tekee tuloaan
Pia katseli netistä työpaikkoja. Saara kertoi miten he olivat tehneet Jonille hakemuksia ja CV:n. Minä ehdotin, että nyt voisi tehdä samalla tavalla Pialle. Huonomuistisena en muista tarkkaa sanamuotoa, mitä sanoin. Pia hermostui siitä. Näin jälkikäteen ajatellen oli väärä toimintatapa ehdottaa asiaa melko suoraan. Voin kuvitella, että Pialla nousi mieleen koulutehtävän kaltainen kielteinen kuva tästä tehtävästä ja isä neuvomassa. Siis paljon kielteistä, vastustavaa, tuskaa nousi mieleen. Ei ollut muuta mahdollisuutta kun poistua paikalta. Yritykset keskustella asiasta vain lisäävät tuskaa, koska syntyy vain lisää negatiivisia tunteita. Pitäisi löytää oikeat sanat – mutta se on vaikeata.

Onneksi paikalla oli Saara, joka oli ulkopuolinen. Saaran kanssa Pia sitten puuhasi pitkään yhdessä. He katselivat paljon työn hakemista ja keskustelivat asiasta. Toivottavasti asia selkeni edes vähän, niin että siihen uskaltaa vähän helpommin myöhemmin tarttua.


Minulla on malli, että hankalat asiat kannattaa tehdä pois heti sopivan tilanteen tullen, mahdollisimman nopeasti, niin ne eivät paina mieltä, tuota tuskaa ja aiheuta stressiä - tämän on elämä minulle opettanut. Toinen voimakas malli on halu saada tietoa ja oppia. Minulla ei ole juuri ollut ketään, joka olisi osannut neuvoa minua. Koen, että olisin voinut välttää monet tuskat ja väärät päätökset jos olisin saanut enemmän tietoa ja kokemusta asioista sopivaan aikaan. Olisin uskoakseni oppinut asiat nopeammin ja helpommin. En tiedä onko tämä uskomus totta. Nyt minun on kovin vaikea ymmärtää, miksi lapset haluavat ehdottomasti tehdä kaikki asiat ilman tietoja ja neuvoja. Vaikka kuinka varovasti yritän tuoda neuvoja ja tietoja lasten ullottuville on se liikaa heille. On tämä elämä hauska peli.


aurinko vaikuttaa maailmaamme
Elämä olisi paljon helpompaa ja kivempaa jos voisimme keskustella ja kertoa oman tulkintamme asioista. Siis kertoa, mitä meidän omassa maailmassamme tapahtui, mitä kuulimme ja mitä tunteita siitä nousi, eli mitä tulkintoja minä itse asioista tein. Oman maailman avaaminen ja kertominen muille on tietysti vaikeata – eihän mitään omaa maailmaa ole – on vain yksi maailma minun maailmani – ja kaikki muut sijoitetaan siihen. Oman maailman avaaminen vaatii tietysti suurta rohkeutta. Toisten maailmoihin tutustuminen olisi meille kaikille kuitenkin kovasti hyödyllistä ja opettavasta.


Kuinka rikas maailma onkaan ja kuinka monta maailmaa siihen sisältyykään. Olisi hienoa, jos uskaltaisimme avata maailmojamme muille kertomalla niistä – siis miten koet jonkun tilanteen, mitä tunnet, missä olet, mitä näet – näin voimme vähän lisätä ymmärrystä toisistamme ja välttää turhia väärinymmärryksiä jo ennen kun niistä tulee riitoja.

Hyvää äitienpäivää kaikille äideille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti