torstai 17. toukokuuta 2012

Tietoinen kävely



Hyvä keino tehdä tietoista kävelyä on käyttää todella ohutpohjaisia ”kenkiä”. Poika jätti minulle kokeiltavaksi feelmax kevytjalkineet. Niissä on todella ohut pohja niin, että kävellessä todella tuntee jokaisen askeleen. Niissä kävellessä tulee aivan itsestään suoritettua tietoista kävelyä.

tietoinen kävely - kova asfaltti


Kun lähdin niillä kävelemään, jokainen askel tuntui oudolta, koko käveleminen piti opetella uudestaan. Et voi kiiruhtaa normaaliin tahtiin. Sinun on tietoisesti otettava jokainen askel. Kun astut jalan maahan, tunnet kaiken jalkasi alla. Se on todella outo tunne, kun on oppinut käyttämään kenkiä jotka voi läimäyttää maahan tuntematta juuri mitään. Varsinkin lenkkareissa ei ole mitään tuntumaa jalkoihin ja alustaan.

tietoinen kävely - pehmeä nurmikko


Christopher K. Germer neuvoo kirjassaan Myötätunnon tie tietoista kävelyä seuraavilla ohjeilla:

- Seiso hetki paikoillasi ja ankkuroi huomio kehoosi. Ole tietoinen itsestäsi ja seisoma-asennostasi. Tunne kehosi.

- Ryhdy kävelemään hitaasti ja harkiten. Huomaa miltä tuntuu nostaa jalkaa, astua eteenpäin ja laskea se samalla, kun toinen jalka on nousemassa maasta. Tee sama toisella jalalla. Aisti nostamisen, astumisen ja laskemisen tunteet yhä uudestaan. Voit käyttää sanoja ”nostaa”, ”astua” ja ”laskea” huomiosi kohteena tehtävässä.

- Kun mielesi harhailee, palaa hellävaroin kävelyn fyysisiin tuntemuksiin. Jos tunnet tarvetta liikkua nopeammin, yksinkertaisesti huomioi se ja palaa kävelyn aistimiseen.

- Tee tätä lempeydellä ja kiitollisena. Suhteellisen pienet jalkasi kantavat koko kehosi; lanteesi kantavat koko yläruumistasi. Koe kävelyn ihme.

- Liiku hitaammin ja joustavammin tilassa tietoisena, että olet kävelemässä. Joidenkin mielestä on helpointa keskittää huomio polvien alapuolelle tai pelkästään jalkapohjiin.

- Kutsu itsesi meditaatiokävelysi lopussa olemaan tietoisesti läsnä kehosi aistimuksissa koko päivän ajan. Huomioi kävelyn tuntemukset ryhtyessäsi seuraavaan toimeen.

Suorita kävelyharjoitus ensin sisällä kotonasi ja myöhemmin ulkona normaaliin tahtiin. Jotkut ihmiset keskittyvät mieluiten hengitykseen kävellessään. Se sopii myös, tietoisen läsnäolon harjoituksissa olet vapaa kokeilemaan ja löytämään sinulle parhaiten sopivan harjoituksen.





Olen tehnyt tietoisia kävelyitä aikaisemminkin. Näissä kengissä se oli kuitenkin aivan uusi kokemus. Kehotietoisuus nousi aivan toiselle tasolle. Kävelyn jälkeen jalat olivat pitkään oudot – monet jalan pienistä lihaksista, joita ei oltu kunnolla käytetty vuosiin, olivat rasittuneet ja se tuntui jaloissa pitkään.


tietoinen huomio - mikähän ötökkä siinä syömässä


Kun kävelee tietoisesti, niin mielen tarjoama yleensä melko jatkuva höpötys lakkaa ja huomaa kaikenlaista, mitä aikaisemmin ei ole huomannut. Näin minäkin olen huomannut kukkia ja monia pieniä ötököitä, joita en aikaisemmin ole koskaan huomannut. Näistä elämän pienistä ihmeellisyyksistä löytyy yllättäen varsin helposti ihmettelyn ja ilon aiheita.

tietonen huomio - onko valkovuokkoja aina ollut näin paljon

Neurobinen aivojumppa

Tällainen täysin uusi kävely oli varmasti myös neurobista jumppaa aivoille. Aivot joutuivat miettimään uudestaan kävelyn kaikkien jalan lukemattomien lihasten ja jänteiden kannalta. Normaalisti kävellessä aivot toimivat automaattiohjauksella – vanhojen mallien mukaan – mitään ei tarvitse miettiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti