maanantai 19. marraskuuta 2012

Puheesi voima



Useimmat meistä ovat lapsena omaksuneet käsityksen, että meidän on tehtävä tietyt asiat, jotta saisimme rakkautta osaksemme. Uskomme siksi, että vain tekemällä vaaditut asia tulisimme hyväksytyiksi – näin hyväksyntä ja rakkaus ovat ehdollisia. Nämä vaaditut asiat olivat muiden määrittelemiä, ei omia sisäisiä arvojamme.

Nämä varhaiset viestit muovaavat sisäisen dialogimme, sen tavan, millä puhumme itsellemme. Sisäinen puhetapa on ratkaisevan tärkeä, se luo sen henkisen ilmapiirin, jossa toimimme ja joka luo kokemuksemme. Jos väheksymme itseämme, ei elämällä ole paljoakaan merkitystä. Jos rakastamme ja kunnioitamme itseämme, elämä voi olla ihmeellinen ja riemullinen lahja.

Ala kuunnella mitä puhut. Kun huomaat käyttäväsi kielteisiä ja rajoittavia sanoja, muuta ne. Kun kuulet jonkun kielteissävyisen jutun, älä kerro sitä edelleen. Se on jo tehnyt tarpeeksi hallaa, sen on aika kadota. Jos sitä vastoin kuulet jonkin myönteisen jutun, kerro se mahdollisimman monelle.

Kun heräät aamulla, mitä ajattelet ensimmäiseksi? Valitatko heräämistä, töihin lähtemistä, säätä, kolotusta? Miten sinun aamuiset ajatuksesi vaikuttavat päivääsi? Onko päiväsi myönteinen, ihana ja iloinen? Vai onko se yhtä tuskaa ja murhetta? Jos valitat ja vaikeroit, luot itsellesi juuri sellaisen päivän.

Mitä ajattelet illalla ennen nukkumaan menoa? Ajatteletko iloisia, myönteisiä asioita, päivän kohokohtia, ilon aiheita vai huolestuneita, valittavia ajatuksia? Oletko huolissasi huomisesta? Ymmärrätkö miten ajatuksillasi vaikutat yöhösi – nukutko hyvin, vai huonosti?

Vain sinä itse voit valita omat ajatuksesi, aivan kuten vain minä voin valita minun ajatukset. Kukaan ei voi pakottaa meitä ajattelemaan toisin. Valitsemme ajatuksemme ja niistä muodostuu se sisäinen dialogi joka muovaa elämäämme. Tarkkaile sanojasi ja ajatuksiasi ja ole itsellesi armollinen, älä tuomitse itseäsi, sinun ei tarvitse olla täydellinen.

Alitajuntasi voima


Alitajunta ei arvostele. Se hyväksyy kaiken, mitä sanomme, ja luo maailmamme uskomustemme ja ajatustemme mukaan. Se vastaa sinulle aina kyllä. Alitajuntamme pyrkii aina antamaan meille sen mitä se uskoo meidän haluavan. Jos vähättelemme itseämme, alitajuntamme ottaa tämän viestin todesta ja pian tunnemme todella olevamme surkeita.

Alitajunta ei erota oikeaa väärästä eikä hyvää pahasta. Alitajunnalla ei ole huumorintajua. Tämä on tärkeä ymmärtää. Jos lasket leikkiä itsestäsi – alitajuntasi ottaa kaiken tosissaan. Myös muiden arvostelu kääntyy itseäsi vastaan – alitajunta ottaa senkin viestin vastaan ja tulkitsee, että ajattelet samalla tavalla myös itsestäsi – näemme muissa omat virheemme. Kiitä ja kehu toisia arvostelun asemasta, niin huomaat, mitä muutoksia se voi saada aikaan sinussa.

Sanamme ovat oikeastaan asenteidemme heijastumia. Voit vapautua kielteisestä elämänkäsityksestäsi. Ala vakuuttaa itsellesi, että olet rakastettava ihminen, että sinun kannattaa parantua. Usko että haluat parantua ja että parantuminen on turvallista. Monet tuntevat olonsa turvalliseksi vain sairastaessaan. He ovat usein ihmisiä, joiden on vaikea sanoa ei. Sairastaminen on näille ihmisille täydellinen puolustuskeino.


Rakennamme itsetuntomme sisäisellä puheellaamme. Se miten puhumme itsestämme muovaa käsityksen itsestämme. Miksi emme puhuisi itsellemme rakastavasti?

Tärkeintä on, että rakastat itseäsi, sillä näin tehdessäsi et voi vahingoittaa itseäsi etkä muita.

Tällaisia ajatuksia nousee lukiessani Louise L. Hay:n kirjaa Sisäiset voimavarasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti