sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Itsetuhoiset nuoret



Monet nuoret vahingoittavat itseään tieten tahtoen. Kokonainen sukupolvi nuoria yrittää kertoa, että he voivat pahoin, eivätkä osaa muuta keinoa hallita pahoinvointiaan. Ilmiö herättää kysymyksen, mikä nykymaailmassa oikein on vialla?

8% australialaista on jossain vaiheessa vahingoittanut itseään. Kuukausittain noin 200 000 australialaista vahingoittaa itseään. Erityisen yleistä itsensä vahingoittaminen on nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Tällaista tietoa kertoo tiededokumentti itsetuhoiset nuoret.





Yleinen tilanne on, että mielessä pyörii lukemattomia asioita ja kaikki ne stressaavat. Henkinen tuska käy ylivoimaiseksi ja tarvitaan jotain, joka helpottaa oloa. Itsensä vahingoittaminen on tapa helpottaa tuskaa – yleensä henkistä tuskaa.

Ihmisen akuutti stressivaste valmistaa yksilön puolustamaan itseään tai pakenemaan. Se on ollut hieno keino selvitä vaaratilanteista ihmisen pitkän evoluution aikana, kun on jouduttu puolustautumaan villieläimiä vastaan. Kun tämä mekanismi – loistava taito joutuu kohtaamaan nykypäivän maailman, se on vaikeuksissa. Nykyään tämä mekanismi laukeaa tilanteissa, jotka eivät yleensä ole varsinaisia vaaratilanteita. Sosiaalisesti uhkaaviin tilanteisiin reagoidaan kuin fyysiseen uhkaan. Lauennutta stressireaktiota ei kuitenkaan voida normaaliin tapaan purkaa, koska sosiaalisissa tilanteissa ei ole sopivia purkautumiskeinoja. Ethän yleensä voi antaa turpaan sinua arvostelevaa kaveria. Näin stressi jää päälle ja kertyy kehoon.

Ahdistus valtaa mielen



Nuoret kuvaavat tilaansa: Henkistä tuskaa en kestä. Fyysinen kipu auttaa kestämään. Fyysinen kipu tukahduttaa voimakkaat henkiset tunteet. Itsensä vahingoittaminen on siis sitä käyttävälle elämässä selviytymiskeino.

Itsensä vahingoittuminen auttaa hallitsemaan henkistä tuskaa lyhyellä tähtäimellä. Kun viiltelet itseäsi, kehon omat huumeet vapautuvat ja auttavat sinua selviämään fyysisestä tuskasta – samalla myös henkinen tuska vaimenee – saat rauhallisen, melko hyvän olon ja voit jatkaa elämää. Alussa tämä toimii hyvin, jo pienet vahingoittamiset saavat aikaan nämä reaktiot. Ongelma tästä tulee kuitenkin kohta – keho tottuu vahingoittamiseen - ja joka kerta tarvitaan suurempaa kipua saman tunteen aikaansaamiseen. Kun vahingoittaminen jatkuu, ei kehossa kohta ole uusia paikkoja mitä vahingoittaa – keho loppuu.


viillon pitää olla aiempaa syvempi


Miksi nuoret eivät kykene käsittelemään henkistä tuskaa? Voisi tietysti myös kysyä, miksi siitä, että asiat eivät suju toivotulla tavalla, pitää muodostaa henkistä tuskaa? Tai, onko maailmasta tehty jo liian vaikea luolamiehen aivoilla varustetulle ihmiselle? Eikö ihmisille pitäisi jo opettaa elämisen taitoja? Miksi meillä on 9-vuotinen peruskoulu, joka ei opeta elämässä selviytymisen taitoja? Miksi itsensä vahingoittaminen on monelle ainoa selviytymiskeino, jonka he osaavat?



Ohjelmassa esitetään yksi toimiva vaihtoehto tietoinen läsnäolo – Mindfulness. Yksinkertainen kahdeksan viikon meditaatioharjoittelu auttoi hallitsemaan tunteita ja ymmärtämään itseään. Lisäksi kurssin vaikutus näkyi koehenkilön aivokuvissa selvänä parannuksena – kielteiset tunteet ovat vähentyneet ja myönteiset tunteet lisääntyneet. Meillä on siis toivoa – voimme opetella elämäntaitoja, jotka auttavat meitä selviämään elämässä.

Täyttymyksen tunne on upea

Kulttuurievoluutio etenee nopeasti. Tekniikka kehittyy nopeasti. Tieto välittyy salaman nopeasti. Ihmisen evolutiivinen kehitys on kuitenkin hyvin hidasta. Ainoa keino pitää luolamiehen aivot muun kehityksen mukana on opetella tietoisesti tarvittavat taidot – se on mahdollista.



Biologinen lajikehitys on toivotttoman hidasta
päivittäistä meditaatiota

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti