sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Tietoisen läsnäolon maistiaisia



On vaikea uskoa, kuinka rajoittuneesti me yleensä kiinnitämme asioihin huomiota. Voit todistaa sen itsellesi kokeilemalla nyt heti seuraavaa harjoitusta. Se osoittaa, miten eläväksi kokemus muuttuu, kun mieli on siinä tarkoituksellisesti arvostelematta läsnä.



Tietoisen läsnäolon maistiaisia

Yhden rusinan tietoinen syöminen


  1.  Ota yksi rusina kämmenellesi. Keskity rusinaan ja kuvittele, että näet rusinan ensimmäistä kertaa elämässäsi.
  2.  Katsele rusinaa kaikessa rauhassa. Kiinnitä siihen jakamaton huomiosi. Anna katseesi tutkia rusinaa joka puolelta. Tarkkaile sen muotoja, uurteita, miten valo osuu siihen ja kaikkia sen näkyviä piirteitä.
  3.  Kääntele rusinaa sormien välissä, tunnustele sen pintarakennetta. Voit sulkea silmäsi niin herkistät tuntoaistia ja tunnet sen tarkemmin.  
  4. Pitele rusinaa nenäsi alla ja ime jokaisella hengenvedolla siitä nousevaa aromia ja tuoksua. Pane samalla merkille, tapahtuuko suussasi tai vatsassasi mitään mielenkiintoista tuntemusta. 
  5. Nosta rusina hitaasti huulillesi ja huomaa, kuinka kätesi tietää tarkasti, miten se viedään suuhusi. Ota rusina suuhusi puraisematta sitä ja tarkkaile sen asettumista suuhun. Tunnustele millaista on pitää rusinaa suussa ja tunnustella sitä kielellä. 
  6. Valmistaudu pureskelemaan rusinaa. Pane merkille missä sen pitää olla, jotta voit pureskella sitä. Puraise sitten hyvin tietoisesti kerran tai kaksi ja pane merkille mitä tapahtuu. Aisti kaikki makuaallot, mitä rusinasta lähtee, kun jatkat pureskelua. Älä nielaise vielä, vaan tarkkaile aistimuksiasi, rusinan makua ja rusinan rakennetta suussasi ja miten aistimuksesi muuttuvat sekä muutoksia rusinassa itsessään.  
  7. Kun tunnet olevasi valmis nielaisemaan rusinan, tarkkaile, huomaatko nieluaikeesi heti sen herätessä, niin että koet tuon aikeenkin tietoisesti ennen kuin nielaiset rusinan.  
  8. Seuraa lopuksi, miten rusina laskeutuu vatsaasi ja miten koko kehossasi tuntuu, kun olet tehnyt tämän harjoituksen hyväksyvän tietoisen syömisen taidossa.



Jos sinulla on aikaa, voit toistaa harjoituksen toisella rusinalla, ehkä jopa vielä hitaammin. Ole valppaana, sillä toista rusinaa alkaa herkästi verrata ensimmäiseen sen sijaan, että ottaisi sen sellaisenaan.




Kun hidastaa tahtia ja kiinnittää tietoisesti huomiota jokaiseen aistikokemukseen, voi oivaltaa asioita, joita ei ehkä ole koskaan aikaisemmin huomannut. Kun sinulla on aikaa, yritä syödä yksi ateria läsnäolevasti ja hiljaisuudessa. Voi avata aivan uuden suhteen ruokaan, kun havainnoit tietoisesti, mitä ja miten syöt sekä, miltä se tuntuu syödessä ja myöhemmin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti