Hyvä itsetunto on jokaisen ulottuvilla mutta sen eteen on tehtävä töitä. Hyvä itsetunto tekee elämästä helpompaa ja hauskempaa.
lauantai 1. syyskuuta 2012
Kuinka ongelmat syntyvät
Ihminen on tapojensa orja. Teemme usein niin kuin olemme aina tehneet – vielä silloinkin, kun tapa on lakannut toimimasta tai ehkä jopa saanut meidät voimaan huonosti. Emme tiedosta, mitkä mekanismit meitä ohjaavat ja siksi meidän on vaikea muuttaa käyttäytymistämme.
Ihminen on biologisti kehittynyt varovaiseksi, koska huolettomuus on menneisyydessä johtanut usein hengenvaaraan. Siksi evoluutio on kehittänyt ihmisen haluttomaksi muuttamaan kerran toimiviksi havaittuja menettelytapoja.
Me kehitämme lapsuus- ja nuoruusvuosina sisäisiä ”totuuksia”, niin kutsuttuja malleja meistä itsestämme ja ympäristöstämme. Monet näistä malleista ovat meille vahingollisia, kuten yleinen ”Kukaan ei rakasta minua” tunne. Jos sait nuoruudessa paljon kritiikkiä ja vähän kehuja, sinulle kehittyi heikko itsetunto ja heikko itseluottamus omiin kykyihisi selvitä asioista. Tehostamme näitä omia totuuksiamme omalla käyttäytymisellämme ja vahvistamme sitten itse niiden pätevyyden.
Ihminen omaksuu ympäristöstä helpommin informaatiota, joka tukee hänen aikaisempia mallejaan, henkilökohtaisia totuuksiaan. Ristiriitainen informaatio usein sivuutetaan tai sille ei anneta suurta merkitystä. Näin kerran syntyneiden mallien muuttamista ilman tietoista ponnistelua ei normaalisti tapahdu.
Tämän päivän tietoyhteiskunnassa – huomisen elämysyhteiskunnassa – luolamiesyhteiskunnan taistelutaidot eivät toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Kohtaamme eri mieltä olevia ihmisiä – ne eivät ole vihollisia, vaikka siltä tuntuu -, pieniä huolen aiheita – ne eivät aiheuta hengenvaaraa, vaikka pala nousee kurkkuun.
Arjessa ajattelemme usein, että jokin tapahtuma tai tilanne aiheuttaa reaktiot ja tunteet, jotka siitä seuraavat. Sanomme usein, että ”joku ihminen suututtaa meitä” tai ”sää masentaa” tai ”esiintyminen jännittää” jne. Todellisuudessa näin ei tapahdu.
Jokainen tilanne tulkitaan, sille annetaan merkitys, se herättää mielikuvia, aktivoi uskomuksia ja vasta nämä saavat aikaan tunteet ja reaktiot. Siksi eri ihmiset tuntevat ja reagoivat samoihin tilanteisiin niin eri tavoin. Ihmiset ovat erittäin kekseliäitä jännityksen tuottamisessa. Esiintymisessä voi jännittää se, mitä siitä ajattelee, vaikka naurava tai tuijottava yleisö tai omat virheet.
Emme voi muuttaa sitä, mitä lapsuudessa tapahtui, mutta voimme muuttaa sitä, minkä merkityksen ja tulkinnan näille tapahtumille annamme ja miten siihen kaikkeen suhtaudumme.
Tunnisteet:
evoluutio,
lapsuus,
mallit,
merkitykset,
ongelmat,
tavat,
tunnereaktio,
uskomus
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti